ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοτζιάς: Άτοπες και απαράδεκτες οι δηλώσεις της Τουρκίας για τους «8»

Κοτζιάς: Άτοπες και απαράδεκτες οι δηλώσεις της Τουρκίας για τους «8»
REUTERS/Costas Baltas

Την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας και κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ  Μποζντάγ, ο οποίος νωρίτερα σήμερα εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της χώρας μας για την απελευθέρωση των «8».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «άτοπες και απαράδεκτες» τις δηλώσεις της Τουρκίας για τους οκτώ στρατιωτικούς, οι τελευταίοι τέσσερις εκ των οποίων απελευθερώθηκαν σήμερα και πλέον διαμένουν σε άγνωστη τοποθεσία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές όσων κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό. Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά δεν είμαστε από τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Δυστυχώς μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει η σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε δε, ότι ο Τούρκος εκπρόσωπος δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μίλησε «υπό την επήρεια του προεκλογικού αγώνα με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Άγκυρας εναντίον του πρωθυπουργού, ο κ. Κοτζιάς είπε: «Εγώ και η κυβέρνησή μας, και πριν από όλους ο Αλέξης Τσίπρας, κάνουμε πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο πώς θα αναβαθμιστεί η χώρα μας διεθνώς και πώς θα λύσει τα προβλήματα που έχει ώστε να δυναμώσει».

«Δεν φοβόμαστε την Τουρκία, την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Μποζντάγ: Θα τους βρούμε και θα τους πακετάρουμε

Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα πως στηρίζει «πραξικοπηματίες, τρομοκράτες και γκιουλενιστές» ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μποζντάγ ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση.

«Η Ελλάδα είναι χώρα που έχει υποστεί πολλά από πραξικοπήματα, όπως και η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μία χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία» είπε ο Τούρκος πολιτικός, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα προστατεύει τους γκιουλενιστές τρομοκράτες, οι οποίοι προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τους έδωσε στήριξη. Αυτό ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Νομίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα τηρούσε την υπόσχεσή του.. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση».

Μάλιστα, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, είπε: «Είναι δικό μας καθήκον να τους βρούμε, να τους πακετάρουμε και να τους επιστρέψουμε στην Τουρκία».

Σε απόρρητη τοποθεσία οι Τούρκοι στρατιωτικοί

Το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ελεύθεροι αφέθηκαν και οι υπόλοιποι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί που έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Οι τέσσερις κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού, από όπου και αποχώρησαν λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης (18μηνο).

Πλέον θα διαμένουν σε απόρρητη τοποθεσία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική Δικαιοσύνη, με απόφαση που επικυρώθηκε σε ανώτατο βαθμό από τον Άρειο Πάγο, έχει απορρίψει το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των «8» στην Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ