ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουβέλης: Έχουμε εφαρμόσει τα καλύτερα δυνατά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των «8»

Κουβέλης: Έχουμε εφαρμόσει τα καλύτερα δυνατά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των «8»
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η Ελλάδα έχει λάβει τα καλύτερα δυνατά μέτρα ασφαλείας για την προστασία των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατηγορούνται από την Άγκυρα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του σε βρετανικό μέσο ενημέρωσης.

Οι Τούρκοι φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως σε άγνωστη τοποθεσία, υπό τον φόβο επιχείρησης των μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας για «απαγωγή» τους από την Ελλάδα, όπως είχε αναφέρει και ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Έχουμε ενεργοποιήσει τα καλύτερα δυνατά μέτρα για να διασφαλίσουμε την προστασία τους σε ένα μέρος, το οποίο, για ευνόητους λόγους, θα παραμείνει άγνωστο. Δεν έχουμε ξεχάσει τι συνέβη στην περιοχή μας πριν από μερικούς μήνες».

Αυτό τόνισε ο κ. Κουβέλης στον Guardian, αναφερόμενος στις «απαγωγές» έξι Τούρκων πολιτών, που θεωρούνταν οπαδοί του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, από το Κόσοβο.

Η ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αναφορικά με τους οκτώ στρατιωτικούς, κλιμακώνεται επ’ αφορμής των εκλογών που θα διενεργηθούν στη γείτονα χώρα στις 24 Ιουνίου.

Παράλληλα, όμως, η Άγκυρα έχει ανοίξει μέτωπα και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως με την Αυστρία, την οποία κατηγόρησε για «ισλαμοφοβία» και «λαϊκισμό» μετά την απόφασή της να απελάσει Τούρκους κληρικούς και να κλείσει τεμένη.

«Έχουμε ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, που εφαρμόζει τους διεθνείς νόμους και τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να αγνοούμε. Πρέπει να υπακούσουμε», είπε ο Έλληνας υπουργός, αναφορικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του θέματος.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, γεγονός που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου να αυξήσει τις ελληνικές δυνάμεις στις δυτικές ακτές της χώρας. «Πολλά πλοία έχουν μεταφερθεί στην περιοχή και μιλάμε για μαχητικά αεροσκάφη, που κινούνται με τρελές ταχύτητες, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ενός ατυχήματος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ