ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Ακολουθούμε την εθνική γραμμή άρα δεν είμαστε απομονωμένοι

Κατρούγκαλος: Ακολουθούμε την εθνική γραμμή άρα δεν είμαστε απομονωμένοι
EUROKINISSI

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμφωνία για το Σκοπιανό και τις αντιδράσεις που έχει αυτή προκαλέσει.

Απαντώντας στις φήμες περί κατάθεσης πρότασης μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «αν πιστεύει η αξιωματική αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση δεν έχει την δεδηλωμένη μπορούν να προβούν σε πρόταση δυσπιστίας. Κατά το παρελθόν έχουμε ξαναδιαφωνήσει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά ποτέ δεν εκβίασαν την κυβέρνηση. Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας διαλέγεις εάν αυτά που σε ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που σε χωρίζουν».

Συνεχίζοντας επί του ίδιου θέματος είπε στον ΣΚΑΪ: «Εμείς στην πραγματικότητα επιμένουμε σε μία εθνική γραμμή που ένωνε το 2007 όλα τα κόμματα εκτός από το ΛΑΟΣ. Το μεγάλο πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι πως το 2018 ο κ. Μητσοτάκης λέει όσα έλεγε ο κ. Γεωργιάδης το 2007 που χαρακτήριζε εθνικά επικίνδυνη την τότε υπουργό εξωτερικών κα. Μπακογιάννη».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η συμφωνία δεν θα κυρωθεί αν δεν υπάρξει Συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγαλος είπε: «Άκουσα ερώτηση για το πώς εξασφαλίζεται η συμφωνία. Για να μπει μία χώρα στο ΝΑΤΟ δεν αρκεί η πρόκληση πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή. Αυτό που περιλαμβάνει η συμφωνία είναι πως δεν θα υπάρξει κύρωση εάν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Εμείς ακολουθούμε την εθνική γραμμή άρα δεν είμαστε απομονωμένοι».

Απαντώντας σε όσους ζητούν δημοψήφισμα, ο ίδιος, δήλωσε «οπαδός των δημοψηφισμάτων» και αποδέχθηκε «πως το ονοματολογικό είναι στην ψυχή του ελληνικού λαού», όμως, όπως χαρακτηριστικά είπε: «Πρέπει να αποφεύγουμε δημοψηφίσματα εκεί που υπάρχει συναισθηματική φόρτιση. Εμείς στην αναθεώρηση του Συντάγματος θα φέρουμε ρύθμιση που θα αναφέρει πως με 500.000 υπογραφές θα γίνεται δημοψήφισμα η Νέα Δημοκρατία θα την ψηφίσει;».

Ολοκληρώνοντας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στα όσα κερδίζει η Ελλάδα από την επίλυση του ονοματολογικού.

Η Ελλάδα από την συμφωνία κερδίζει ότι δεν διαιωνίζεται το όνομα Μακεδονία, απελευθερώνουμε σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο για να αξιοποιηθεί στα φλέγοντα με την Τουρκία. Αυτό που κερδίζουμε είναι πως η ταυτότητά τους δεν περιλαμβάνει σχέσεις σφτετεριστικές με την ελληνικότητα και τον Μέγα Αλέξανδρο. Τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα να προχωρήσουν σε Συνταγματική αναθεώρηση και σε πλήρη άρση του αλυτρωτισμού. Αυτό που δώσαμε είναι το αυτονόητο, ταυτότητα που θα ξεκαθαρίζει πως δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική ιστορία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ