ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η συμφωνία είναι ιστορική, οι ΑΝΕΛ θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (aud)

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η συμφωνία είναι ιστορική, οι ΑΝΕΛ θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων (aud)
EUROKINISSI

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία για το ονοματολογικό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι θέτει τέλος στον παραλογισμό, του εθνικισμού και της αναπαραγωγής ενός προβλήματος που θα έπρεπε να έχει λυθεί από το 1992.

Σημειώνει ότι η Ελλάδα κερδίζει τον γεωγραφικό προσδιορισμό μπροστά από τον όρο «Μακεδονία», κάτι που ήταν εθνική θέση αλλά και τον διαχωρισμό της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας από τη γεωγραφική περιοχή η οποία σήμερα ονομάζεται πΓΔΜ.

Η κ. Αναγνωστοπούλου υποστηρίζει ότι η συμφωνία είναι δίκαιη και για τους δύο λαούς καθώς «αν για τον ελληνικό λαό η μεγάλη αγωνία ήταν να μην οικειοποιηθεί κανείς την ιστορία και το παρελθόν του, για τον λαό της πΓΔΜ διασφαλίζεται το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό». «Η φράση του πρωθυπουργού για σεβασμό στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού στο γειτονικό λαό, νομίζω είναι από τις πιο σημαντικές προτάσεις που είπε πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και της Φώφης Γεννηματά, η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό «για το μη μέλλον που σχεδιάζει». Πρόσθεσε, δε, ότι σε μια περιοχή που αλλάζει συνεχώς, δεν μπορεί η Ελλάδα να μην φροντίζει να φτιάξει μια ασπίδα προστασίας, ακολουθώντας, μάλιστα, τη γραμμή που η ΝΔ χάραξε από το 2008 και μετά. «Ο κ. Μητσοτάκης αναμοχλεύει ό,τι πιο εθνικιστικό υπάρχει στην ελληνική κοινωνία για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα», υποστήριξε, σημειώνοντας, παράλληλα ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα αναλάβουν την ευθύνη της λύσης.

Όσον αφορά τη στάση της κ. Γεννηματά, η κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξε ότι η ηγέτης μιας πολιτικής παράταξης κρίνεται από τις αποφάσεις που παίρνει σε ιστορικές στιγμές και από το κατά πόσον μπορεί να αποποιηθεί «τα βαρίδια του βαθέως ΠΑΣΟΚ από πάνω της».

Τέλος, η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση για τη συμφωνία και υποστήριξε ότι οι ΑΝΕΛ σέβονται τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και στην πρόταση μομφής «θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ