ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση δυσπιστίας και συλλαλητήρια: Πώς αλλάζει ριζικά το πολιτικό σύστημα

Πρόταση δυσπιστίας και συλλαλητήρια: Πώς αλλάζει ριζικά το πολιτικό σύστημα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μέχρι τέλους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα υπερασπιστεί τη συμφωνία που κατάφερε η ελληνική διπλωματία για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα για τον τρόπο που θα το κάνει, κατά την τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε την παρουσίαση στοιχείων και αποδείξεων για το πώς χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις το Σκοπιανό, τι είχαν συζητήσει, ποιες παραχωρήσεις έκαναν κ.ο.κ.

Το κλίμα είναι ακραία πολωμένο κι ενώ η ΝΔ παίρνει σαφή θέση υπέρ των συλλαλητηρίων που προγραμματίζονται έξω από το Κοινοβούλιο, αρκετά στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιλέγουν να μείνουν μακριά από την αντιπαράθεση ή προτιμούν τη σιωπή.

Τα κόμματα βρίσκονται σε «νευρική κρίση» και καταγράφονται φυγόκεντρες και διασπαστικές δυνάμεις. Στο ΚΙΝΑΛ ξέσπασε «εμφύλιος» μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να μην στηρίξει τη συμφωνία ενώ το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί σαφώς υπέρ. Παρότι μόνο η κα Γεννηματά διαφωνούσε στο Πολιτικό Συμβούλιο, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να πει «όχι» στη συμφωνία εξωθώντας το Ποτάμι να την καταγγείλει για «μονοκρατορία».

Σε μια συμβιβαστική κίνηση, το Ποτάμι διέρρεε εχθές πως θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής, προκαλώντας ερωτηματικά με τη στάση του.

Μια παρόμοια αντίφαση, από την ανάποδη αυτή τη φορά, καταγράφεται στους ΑΝΕΛ. Το κόμμα τάσσεται κατά της συμφωνίας αλλά θα ψηφίσει «όχι» στην πρόταση δυσπιστίας και οι λόγοι είναι ευνόητοι. Ο κ. Καμμένος έχει επανειλημμένα πει πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Πέρα από αυτές τις αντιφάσεις, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις. Ο κ. Παπαχριστόπουλος θέλει να ψηφίσει τη συμφωνία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει «πως θα πάει στο σπίτι του» και ο Δημήτρης Καμμένος θέλει να ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Δεν αποκλείεται λοιπόν, η συμφωνία για το ονοματολογικό να φέρει και μεταπηδήσεις σε άλλα κόμματα.

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της διαμηνύει στον κ. Τσίπρα πως θα ψηφίσει τη συμφωνία το φθινόπωρο υπό την προϋπόθεση πως θα οδηγήσει αμέσως μετά τη χώρα σε εκλογές.

Το ΚΚΕ τάσσεται πλέον κατά της συμφωνίας ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τη συζήτηση για την πρόταση μομφής.

Αυτά τα δεδομένα εξηγούν γιατί ο πρωθυπουργός είπε πως η πρόταση μομφής είναι καλοδεχούμενη:

• θα είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσει ξανά τη συνοχή της κυβέρνησης,
• θα αναδειχθούν πτυχές του πολυετούς ζητήματος του Σκοπιανού που, μέχρι πρότινος βρισκόταν στο σκοτάδι, και που θα εξηγούν γιατί η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ είναι μια καλή συμφωνία,
• θα γίνει το «μεγάλο ξεκαθάρισμα» στα κόμματα που δεν έχουν συνοχή και ενιαία στάση
θα εκτεθούν οι αντίθετες φωνές σε ένα διεθνές ακροατήριο που έχει υποδεχτεί τη συμφωνία «μετά βαΐων και κλάδων»
• η πόλωση που προκαλεί η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ αφού συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του έναντι μιας ΝΔ που «έχει πιάσει» ταβάνι στις δημοσκοπήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ