ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την πολιτική θύελλα, στην γαλήνη των Πρεσπών

Από την πολιτική θύελλα, στην γαλήνη των Πρεσπών
Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Η συμφωνία για το ονοματολογικό αλλά και η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ παρήγαγε πολιτικά γεγονότα κατά τη θυελλώδη τριήμερη συνεδρίαση στην οποία ακούστηκαν ακραίες εκφράσεις και στιγματίστηκε από επεισόδια, τόσο εντός όσο εκτός της κοινοβουλευτικής αίθουσας.

Εφεδρεία της διαπλοκής χαρακτήρισε τον διαγραφέντα από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, κυβερνητικός αξιωματούχος αμέσως μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ. Το Μέγαρο Μαξίμου στο σχόλιό του, έκανε λόγο για «εντεταλμένο από επιχειρηματικά συμφέροντα και για προδιαγεγραμμένη αποχώρηση από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος που τον διέγραψε ακαριαία μετά την υπερψήφιση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, με tweet έκανε λόγο για ακριβοπληρωμένη μεταγραφή και για … κουτσό παίκτη.

Η κα Σβίγγου επίσης με ένα tweet σχεδόν εξέφρασε την ανακούφισή της λέγοντας πως «και πολύ άργησε» η διαγραφή του βουλευτή.

Το «διαζύγιο» του Δημήτρη Καμμένου από τους ΑΝΕΛ ήταν λίγο-πολύ η φυσική ακολουθία μιας διαρκούς διαφοροποίησης κι ενός λεκτικού «πολέμου» με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μέχρι χθες βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έδινε δείγματα υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ και η μεταγραφή του στη ΝΔ εν καιρώ ή άμεσα μπορεί να θεωρείται προδιαγεγραμμένη.

Το ζήτημα του ονοματολογικού δημιουργεί τεράστιες πιέσεις στα κόμματα σε ένα ακραία πολωμένο κλίμα με αιχμή ένα εθνικό ζήτημα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας και «η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η προσθήκη της κας Μεγαλοοικονόμου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι μεταγραφές που προοιωνίζονται, καθιστούν προφανές ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ραγδαία και τα μικρότερα κόμματα κατακερματίζονται. Οι βουλευτές που διαφοροποιούνται, απορροφούνται στα δύο μεγάλα κόμματα και φαίνεται να παγιώνεται ένας νέος δικομματισμός.

Στο ΚΙΝΑΛ επικρατεί «εμφύλιος» ενώ διακριμένα στελέχη και πρώην πρόεδροι του κόμματος έχουν διαφορετικές απόψεις που δεν συγκλίνουν με αυτή της Φώφης Γεννηματά. Επιπλέον, η απόσταση της κας Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι τέτοια, που το ναυάγιο του εγχειρήματος της κεντροαριστεράς είναι θέμα χρόνου…

Στους Ψαράδες η υπογραφή της συμφωνίας – Γεύμα στο Οτέσοβο

Σε μια γιορτή διεθνούς εμβέλειας θα υπογραφεί σήμερα από τους υπουργούς Εξωτερικών Κοτζιά – Ντιμιτρόφ η συμφωνία για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών και υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται από το πρωί στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τους Μάθιου Νίμιτς, Φεντερίκα Μογκερίνι, Γιοχάνες Χαν και την εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ροζμαρί Ντι Κάρλο. Οι Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα φτάσουν στη συνέχεια και πριν από την υπογραφή, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα απευθύνουν χαιρετισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην άλλη όχθη της λίμνης, στην πλευρά της πΓΔΜ, στην κωμόπολη Οτέσοβο όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ