ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίμιτς: Δίκαιη και έντιμη η συμφωνία

Νίμιτς: Δίκαιη και έντιμη η συμφωνία
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τα συγχαρητήριά του στους μεγάλους ηγέτες της περιοχής εξέφρασε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, από τις Πρέσπες, στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

«Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε ηγετικό πνεύμα, σύνεση, πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα. Οι ηγέτες αυτοί απέδειξαν όλα αυτά τα σημαντικά χαρακτηριστικά. Δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα, δεν βρίσκει κανείς συχνά τέτοιες διπλωματικές ικανότητες», τόνισε και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξη τέτοιας ποιότητας ηγετών σε αυτές τις δύο χώρες. Έχοντας εργαστεί για το ζήτημα επί σειρά ετών, μπορώ να πω ότι η παρούσα συμφωνία ικανοποιεί τα στρατηγικά συμφέροντα αμφότερων των χωρών. Είναι χαρά και τιμή μου που εργάστηκα, μεσολάβησα και πλέον υπέγραψα την συμφωνία αυτή. Η διαδικασία ήταν μακρά, δυσχερής, πιστεύω όμως ότι η επεξεργασία του προβλήματος οδήγησε σε μια συμφωνία η οποία είναι δίκαιη, έντιμη και μπορεί να εφαρμοστεί, για την επιτυχία στις σχέσεις των δύο χωρών και αποτελεί παράδειγμα για την περιοχή, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο για το πώς δύο γειτονικές χώρες μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα αν καταβάλλουν προσπάθεια».

«Σήμερα ημέρα των γενεθλίων μου δεν χρειάζομαι δώρα, μου έκαναν δώρο ήδη οι δύο πρωθυπουργοί. Με την υπογραφή της συμφωνίας έχουν πλέον και τυπικά ολοκληρωθεί τα καθήκοντά μου» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νίμιτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ