ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκοπιανό: Ιστορικό βήμα στις Πρέσπες με την υπογραφή της συμφωνίας

Σκοπιανό: Ιστορικό βήμα στις Πρέσπες με την υπογραφή της συμφωνίας
REUTERS/Ognen Teofilovski

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και πΓΔΜ, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς υπέγραψαν λίγο μετά τις 11:30 το πρωί της Κυριακής την ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας, σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία.

Αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό, στους Ψαράδες των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ διέσχισαν τη λίμνη με σκάφος του Λιμενικού για να βρεθούν στην πλευρά της πΓΔΜ, στην πόλη Οτέσοβο, όπου παρακάθισαν σε γεύμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την πΓΔΜ, με τον ομόλογό του, έκαναν βόλτα και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μπροστά στη λίμνη.

Στο Οτέσοβο μετέβησαν επίσης με τον ίδιο τρόπο οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς επίσης και ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Νωρίτερα, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία που «σέβεται πλήρως τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες των δύο πλευρών και μας επιτρέπει σήμερα να απευθυνθούμε στους πολίτες των χωρών μας και να τους καλέσουμε να τη στηρίξουν χωρίς προκαταλήψεις. Αν η ψυχή κάθε λαού είναι η ιστορία του, τότε στη συμφωνία μας καθρεφτίζονται οι ψυχές και των δύο λαών».

2018 06 17T090001Z 1093609413 RC1AFEC97690 RTRMADP 3 GREECE MACEDONIA NAME AGREEMENT


Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία παρουσία τουΜάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕΑντόνιο Γκουτέρες, της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ,Φεντερίκα Μογκερίνι, του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση,Γιοχάνες Χανκαι τηςΡοζμαρί Ντι Κάρλο, εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτριας γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

«Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε ηγετικό πνεύμα, σύνεση, πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα. Οι ηγέτες αυτοί απέδειξαν όλα αυτά τα σημαντικά χαρακτηριστικά. Δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και στρατηγικό όραμα, δεν βρίσκει κανείς συχνά τέτοιες διπλωματικές ικανότητες», τόνισε από την πλευρά του ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ανήμερα των γενεθλίων του υπέγραψε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις.

2018 06 17T085913Z 687817359 RC1F7D9D0D60 RTRMADP 3 GREECE MACEDONIA NAME AGREEMENT


Πηγή: REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Θυμάμαι πάρα πολύ καλά τα πρώτα βήματα αυτών των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών που θα ήθελα να συγχαρώ για την άρτια εργασία τους. Πολλοί άνθρωποι στέκονταν απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας, αλλά τελικά τα καταφέραμε χάρη στην αφοσίωση, στη δέσμευση, στο σθένος και στην ηγεσία καθώς και στην ελπίδα που εξέφρασαν οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών καθ' όλη την διάρκεια της διαδικασίας» είπε από την πλευρά της η Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

«Ήταν ένα μακρύ ταξίδι, μεταφορικά μιλώντας, για να φθάσουμε ως εδώ και όπως είπε και η Εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας είναι μια ιστορική στιγμή. Και οι πολίτες του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν ότι ήταν μια ιστορική στιγμή έτσι ώστε να υπάρχει και γι' αυτή τη χώρα μια προοπτική στο ΝΑΤΟ και στους υπόλοιπους θεσμούς» δήλωσε από το Οτέσεβο, ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Την ίδια ώρα, σε κοντινή απόσταση από τους Ψαράδες σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, με χρήση χημικών και αναφορές για οκτώ τραυματίες.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση των διαδηλωτών στην δασική περιοχή, που οδηγεί στις Πρέσπες.

Για ιστορική συμφωνία μιλά ο διεθνής Τύπος

Ιστορική χαρακτηρίζουν τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό της πΓΔΜ που υπεγράφη την Κυριακή στις Πρέσπες, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που αναφέρονται εκτενώς στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ κατά την τελετή.

To Reuters και το AFP αναφέρονται με τηλεγραφήματά τους σε μια "ιστορική συμφωνία" που δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που διαρκεί 27 χρόνια.

Το AFP επικαλείται δηλώσεις των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ και χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζάεφ στην πρωθυπουργία το 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ