ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ - Τι είπε ο πρωθυπουργός

Συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ - Τι είπε ο πρωθυπουργός
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ο πρωθυπουργός μιλάει για όλα τα σημαντικά ζητήματα στην κρατική τηλεόραση

Τσίπρας: Σήμερα η επίσημη φωνή της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα διαψεύδει πλήρως το δημοσίευμα της Die Welt. Βεβαίως το δημοσίευμα υπάρχει, κάτι λέει και αυτο. Υπάρχουν ορισμένοι συντηρητικοί κυκλοι που δεν χάνουν ευκαιρία να βάλουν σε βάρος της Ελλάδας.

- Η χώρα μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις αλλά έχει ξεπεράσει τους δυσκολότερους καβους. Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία, το grexit δεν υπάρχει στο τραπέζι.

- Στη χώρα μας για τα αυτονόητα διεξάγεται μια συζήτηση που δεν αντιστοιχεί στο μέγεθος της ευθύνης - πρέπει να υπάρχει κουλτούρα διαλόγου και δεν υπάρχει.

- Όλη η κρίση του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος περνάει μέσα από τη χώρα.

- Αυτονόητο ότι οι πολιτικοί αρχηγοί παρά τις συγκρούσεις πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι.

- Δεν ζήτησα από κανέναν να ψηφίσει κανέναν νόμο, όταν μαζευόμαστε σε τραπέζι με τον ΠτΔ δεν μαζευόμαστε για να αποκτήσουμε την ίδια άποψη, άλλο πράγμα η συνεννόηση, η συναίνεση και άλλο η συγκυβέρνηση.

- Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας.

- Αποκλείω διεύρυνση ή οικουμενική γιατί ξέρω ότι οι διαφορές είναι σημαντικές και γιατί δεν την χρειαζόμαστε, αισθάνομαι ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

- Η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση 4ετίας και αυτό καλό είναι να το έχουμε στο μυαλό, δεν κάνει καλό στην αντιπολίτευση να είναι με την έγνοια ότι η κυβέρνηση θα πέσει την επόμενη μέρα - στον οριζοντα της 4ετιας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που εγώ θέλω και πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να το αντιμετωπίσει.

- Το ασφαλιστικό αν δεν το λύσουμε θα το βρούνε μπροστά οι επόμενες γενιές.

- Θα θελήσουμε να δημιουργήσουμε ευρύτερες συνεναινέσεις στην κοινωνία και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, στις μεγάλες αλλαγές χρειαζόμαστε ευρύτερες συναινέσεις.

- Δεν μπαίνουμε σε συνδιαλλαγή με κανένα, το ξεκαθάρισε και στη σύσκεψη ο Β. Λεβέντης.

- Έχουμε μία διαπραγμάτευση που δεν τελείωσε στις 12 Ιουλίου. Ήταν σκληρή για τα κόκκινα δάνεια και για το ασφαλιστικό θα είναι πιο δύσκολη. Θα βοηθούσε να καταθέσουν προτάσεις τα κόμματα, να πουν όχι σε οριζόντιες περικοπές

- ΠΑΣΟΚ και ΝΔ λένε χαιρέκακα εμείς μπορεί να τις κόψαμε αλλά δεν θα σε βοηθήσουμε να τις κόψεις και εσύ, δεν θα γινούμε όμως ίδιοι ακόμα και αυτό να συμβεί.

- Οι δυο αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν γνωστές από τη δεύτερη μέρα μετά τις εκλογές.

- Αυτά που θα φέρουμε στη βουλή για να ψηφιστούν θα είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης

- Είμαι ανοικτός στο διάλογο. Στη ΝΔ έχουν εκλογές και δεν έχουν κάνει ένα debate.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ