ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα

Ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρώνεται η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα στη Βουλή με την ψηφοφορία στην ολομέλεια που θα "ξεκλειδώσει" την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Δεν αναμένονται εκπλήξεις ωστόσο η κυβέρνηση κατέθεσε χθες και το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμά της που ερμηνεύεται ως προσπάθεια άμβλυνσης των αντιδράσεων των βουλευτών της πλειοψηφίας ενόψει των δύσκολων επερχόμενων ψηφοφοριών τον Ιανουάριο.

Η συζήτηση ξεκίνησε το πρωί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και την αντιπολίτευση να στρέφει τα βέλη προς την κυβέρνηση με επίκεντρο τόσο τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων όσο και το νέο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης από τη μεριά της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει "ξεπεράσει κάθε δημαγωγό στην ιστορία της χώρας" συνιστώντας της να αλλάξει μάλιστα το σήμα του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ και να βάλει τον "χαμαιλέοντα".

Από τη μεριά του, ο Γ. Σταθάκης είπε στον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι άδικο να "μας κατηγορείτε για όλη αυτή τη μεταστροφή. Εμείς έχουμε μια συμφωνία. Προ των εκλογών. Μια συμφωνία σαφή, συγκεκριμένη, χωρίς καινούργια ή παλιά θέματα".

Λίγο πριν το ξεκίνημα της διαδικασίας και από βήματος της Βουλής, ο υπουργος Οικονομίας έστρεψε τα "πυρά" του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα κόκκινα δάνεια χαρακτηρίζοντάς την "αντιευρωπαϊκή" και ζητώντας της να μελετήσει "το σύνολο του θεσμικού πλαισίου και ας μας φέρει μία χώρα με σκληρότερους κανόνες από αυτούς που βάζουμε εμείς".

Το νομοσχέδιο είπε, διασφαλίζει πλήρως και ρητά ότι απαγορεύεται να δημιουργηθεί χειροτέρευση της θέσης του δανειολήπτη ή του εγγυητή ενώ επισήμανε ότι «εδώ και δύο μήνες η κυβέρνηση με σταθερότητα προχωρά στην εφαρμογή μίας στρατηγικής που έχει διατυπώσεις ευθέως και ανοιχτά στη Βουλή και τον λαό, περιλάμβανε τα 48 προαπαιτούμενα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μέρος της συμφωνίας που έχουμε μπροστά μας σήμερα».

Φ. Γεννηματά: Τα κοράκια έγιναν αρνάκια

Τη φράση "τα κοράκια έγιναν αρνάκια και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έγιναν λόγια του αέρα, έπεα πτερόεντα", χρησιμοποίησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

«Είναι η δεύτερη φάση του αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας. Η πρώτη ήταν όταν η κυβέρνηση επέτρεψε σε ξένα funds να αγοράσουν τις τράπεζες με 5,5 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο θα έρθει η τρίτη φάση του δράματος όταν η κυβέρνηση θα επιτρέψει στα funds να απειλούν τα νοικοκυριά γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνειά τους», είπε.

Ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι παλεύει και ματώνει "μόνο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου", ότι ενδιαφέρεται για τους λίγους, ενώ τους πιο πολλούς τους εμπαίζει.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης επανέλαβε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι "οι στρατηγικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν από το 22% του ελληνικού λαού" καθώς πρέπει να γίνουν από κυβέρνηση μεγαλυτέρου φάσματος.

"Επειδή αγαπώ τον πρωθυπουργό του ζητώ να μην έχει το τέλος των δύο προηγουμένων και να με ακούσει, να ακούσει αυτό που του είπα στο Προεδρικό. Να παραιτηθεί και να κάνει αυτό που επιβάλλει η χώρα", σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης ανακοίνωσε την αποκατάσταση του επιδόματος παραμεθορίου σε όλες τις περιοχές της χώρας διασαφηνίζοντας ότι και οι σχολικοί σύμβουλοι θα λαμβάνουν επίδομα για την θέση που καταλαμβάνουν.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ανέφερε ότι στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της οικονομίας και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες ελέγχου της λίστας που έχουν παραδώσει στις ελληνικές αρχές οι φορολογικές αρχές της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με γρήγορους ρυθμούς.

«Σε αντίθεση με τα όσα έγιναν με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ, οι εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν ταυτοποιήσει εκατοντάδες ΑΦΜ με καταθέσεις από 1 εκατ. ευρώ έως 12 εκατ. ευρώ», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι το ΣΔΟΕ δεν διαλύεται και πως αντίθετα ενισχύεται.

Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης αναφέρθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα για το οποίο είπε ότι «δίνει μια προοπτική για τη χώρα μας που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να φέρει» προσθέτοντας ότι για να είναι αποτελεσματική η προοπτική αυτή είναι αναγκαίο να εντάσσεται σε έναν ορίζοντα αλλαγών στον ευρωπαϊκό χώρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ