ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Αμανατίδης στο CNN Greece: Και η Τουρκία πρέπει να ελέγχεται για τους πρόσφυγες

Γ. Αμανατίδης στο CNN Greece: Και η Τουρκία πρέπει να ελέγχεται για τους πρόσφυγες
CNN Greece

Τις επιφυλάξεις της Ελλάδας για τη λειτουργία της FRONTEX που μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, εκφράζει ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης.


Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece, επισημαίνει ότι η νέα δομή που λαμβάνει η FRONTEX πρέπει να γίνει με την ταυτόχρονη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Γεγονός που σημαίνει πρακτικά, όπως εξηγεί ο υφυπουργός εξωτερικών, ότι οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στο συγκεκριμένο ευρωπαϊκό οργανισμό, πρέπει να συμβαδίζει με τα άρθρα 72 και 79 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προτάσσουν τα κυρίαρχα συμφέροντα του κάθε κράτους – μέλους, όσον αφορά την προάσπιση της ασφάλειάς του και το μεταναστευτικό.

Σε ότι αφορά τις τρίτες χώρες που θα συμμετάσχουν στη νέα FRONTEX o κ. Αμανατίδης υπογραμμίζει ότι πρέπει να συμμετάσχουν σε τεχνικό επίπεδο (στην ταυτοποίηση των προσφύγων) και όχι σε επιχειρησιακό.

«Αυτές είναι και οι ενστάσεις μας, εάν μπορεί μια τρίτη χώρα να κάνει συνεννοήσεις και δράσεις για τη φύλαξη των εξωτερικών μας συνόρων».

Για το θέμα της Τουρκίας, ο κ. Αμανατίδης, υπογραμμίζει ότι ναι μεν πρέπει να βοηθηθεί για την υποδοχή των προσφύγων, υπογραμμίζει δε, ότι πρέπει ταυτόχρονα να ελέγχεται η γειτονική μας, εάν τα μέτρα που λαμβάνει επιτυγχάνουν το στόχο τους, δηλαδή τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Αμανατίδης, στη συνέντευξή του στο CNN Greece, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί εκτός της συνθήκης Σένγκεν παρά την προσπάθεια που κατέβαλλαν ορισμένα κράτη προκειμένου να υιοθετηθεί η πολιτική κλειστών εσωτερικών συνόρων. Σε αυτό τον τομέα, όπως είπε ο υφυπουργός, πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά της Γαλλίας.

Τέλος, για το εάν πρόκειται να υπάρξει «χαλάρωση» του μνημονίου, δεδομένου ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί το προσφυγικό σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες, είπε, ότι, είναι λογικό η ΕΕ να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει δαπανήσει πολλά χρήματα χωρίς να έχει αρχικά τη στήριξή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ