ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για το «πάγωμα» της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για το «πάγωμα» της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου
Δεδομένη ήταν η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να ψηφιστεί ένα φιλολαϊκό νομοθέτημα πριν τα Χριστούγεννα. EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με αναδίπλωση προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προέκυψε στο πολυνομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, αν και στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι επί της ουσίας ακυρώθηκαν οι σχεδιασμοί για ψήφιση ενός φιλολαϊκού νομοθετήματος πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο ποντάριζε στην δυναμική του συγκεκριμένου νομοθετήματος γνωρίζοντας ότι η ψήφισή του την Δευτέρα (σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό) θα απελευθέρωνε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια από ενοχικά σύνδρομα απέναντι στους ψηφοφόρους τους, ενώ θα έδινε και το άλλοθι της εφαρμογής πέραν του μνημονίου ενός προγράμματος που ανακουφίζει ευπαθείς ομάδες και ασθενέστερους.

Το Μαξίμου σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής αποφάσισε το «πάγωμα» του πολυνομοσχεδίου, η συζήτηση του οποίου θα συνεχιστεί μετά τις 7 Ιανουαρίου στην βάση της κανονικής διαδικασίας που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

«Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που διαπιστώνουν, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση πολιτικά, αλλά και επικοινωνιακά έχασε μία ευκαιρία να περάσει ένα θετικό νομοθέτημα το οποίο σύμφωνα με την αντιπολίτευση έκρυβε στο εσωτερικό του ρουσφετολογικές διατάξεις.

Παρ’ όλα αυτά πλήγμα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί και η εντύπωση πως το πολυνομοσχέδιο σχεδιάστηκε και κατατέθηκε με προχειρότητα χωρίς να έχουν προηγηθεί οι εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και η κοστολόγηση των ρυθμίσεών του.

Στην κυβέρνηση αντιτείνουν ότι όλα αυτά είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις» καθώς όπως λένε η εφαρμογή των ρυθμίσεων δεν υπερβαίνει ως προς το κόστος τα 100 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μάλιστα υπάρχουν και δεν θα κοπούν από πουθενά αφού θα προκύψουν από κοινωνικά προγράμματα που δεν έχουν απορροφηθεί.

Επί της ουσίας, στο Μαξίμου έχουν δυσαρεστηθεί γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την στάση τους κατάφεραν να ακυρώσουν την συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία καταγγέλλοντας στην τρόικα ότι η κυβέρνηση φέρνει από το παράθυρο νομοθετήματα που οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Επίσης, δεν κρύβουν ότι δεν τους προκαλεί ευτυχία το γεγονός πως μπήκαν σκιές στην σχέση τους με την τρόικα σε μία περίοδο που η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει την διαπραγμάτευση σε μία βάση εμπιστοσύνης και όχι καχυποψίας όπως στο παρελθόν.

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν πως όταν στο Euroworking Group τέθηκε το δίλημμα «αποσύρετε ή το μεταθέτετε χρονικά για να μελετήσουμε» η κυβέρνηση προτίμησε τον δεύτερο δρόμο αποφασίζοντας την συνέχιση της συζήτησης επί του νομοσχεδίου μετά τις γιορτές χωρίς να αποσύρει διατάξεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ