Γ.Αμανατίδης στο CNN Greece: Αναβαθμισμένο το νέο ΣΑΕ
Πηγή: CNN Greece

Story highlights

  • Το νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ θα παρουσιασθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016
  • Στο ΣΑΕ θα συμμετάσχουν και επιφανείς προσωπικότητες, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και βουλευτές του απόδημου Ελληνισμού

Νέο νόμο για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού επεξεργάζεται η κυβέρνηση, τον οποίο αναμένεται να παρουσιάσει το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Όπως αποκαλύπτει o υφυπουργός εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξή του στο CNN Greece, το νέο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και θα έχει αυτό-οργάνωση. Εκτός από τα φυσικά του μέλη που είναι οι απόδημοι Έλληνες, θα συμμετέχουν σε αυτό απόδημοι που δραστηριοποιούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (όπως για παράδειγμα το Δίκτυο Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης), βουλευτές - μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), επιφανείς προσωπικότητες και φιλέλληνες.

Επίσης, το νέο ΣΑΕ, σύμφωνα με τον Αμανατίδη, έχει στόχο την ενίσχυση της διασύνδεσης των ομογενών της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα. Στόχος του είναι, επίσης, να βοηθήσει τους νέους επιχειρηματίες ή τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό.

Video: Αναβαθμίζουν το ΣΑΕ με νέο νόμο
«Το ΣΑΕ από το 2012 δεν λειτουργεί. Υπήρξαν παθογένειες, είναι γνωστές και στους ομογενείς», δηλώνει στο CNN Greece o κ. Αμανατίδης και απευθύνει έκκληση σε όλα τα πολιτικά κόμματα και φορείς να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση.

Τι αναφέρει το άρθρο 108 του Συντάγματος για το ΣΑΕ

Τη λειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού προβλέπει και το άρθρο 108 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά: «1.Το κράτος μεριμνά για τη ζωή του αποδήμου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα πατρίδα. Επίσης, μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια. 2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού».

Πρώτα ο νόμος για το ΣΑΕ και μετά η επιστολική ψήφος

Για το θέμα της επιστολικής ψήφου των αποδήμων, ο κ. Αμανατίδης υπογραμμίζει: «Είναι μια ιστορία με μεγάλη ταλαιπωρία γιατί στο παρελθόν είχαν παρουσιαστεί σχέδια νόμου, τα οποία ποτέ δεν προχώρησαν». Επισημαίνει ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες και εξετάζει εάν απαιτείται να γίνει συνταγματική αναθεώρηση.

Διαβάστε επίσης:

Απόδημοι σε Τσίπρα: Θέλουμε δικαίωμα ψήφου όπως στην Τουρκία

Γ. Αμανατίδης στο CNN Greece: Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα


Διαβάστε επίσης

Αμανατίδης: Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή της πορεία

Αμανατίδης: Το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απαιτεί λεπτούς χειρισμούς

Αμανατίδης: Κάνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις για τους δύο στρατιωτικούς

Αμανατίδης: Πληρώνουμε την αδράνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων στο Σκοπιανό