ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «θετικά» νομοθετήματα προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Τα «θετικά» νομοθετήματα προτεραιότητα για την κυβέρνηση
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα συζητηθούν στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Προτεραιότητα σε μια σειρά νομοθετημάτων και πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν μέσα στον Ιανουάριο, δίνει η κυβέρνηση επιδιώκοντας παράλληλα με το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το μεσοπρόθεσμο να τρέξει και άλλα ζητήματα που πιστεύει ότι θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας, δίνοντάς της και πολιτικούς πόντους.

Ήδη, προϊδεάζοντας την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι εντός του μήνα θα προωθηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, την διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών αλλά και την δημόσια διοίκηση.

Μάλιστα, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με στόχο να δρομολογηθούν τα σημαντικά βήματα της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ένα από τα αυτά αφορά την κατάθεση σχεδίου νόμου για την οικειοθελή αποκάλυψη της φοροδιαφυγής.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο αυτό δίνει μία τελευταία ευκαιρία σε όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και δεν τα έχουν δηλώσει να το πράξουν τώρα χωρίς να έχουν κάποια συνέπεια, υπό την προϋπόθεση να καταβάλουν στο κράτος τον φόρο που αναλογεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προειδοποιήσει ότι αυτή θα είναι μία τελευταία ευκαιρία για όσους έχουν φοροδιαφύγει φυγαδεύοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό καθώς πολύ άμεσα θα ξεκινήσουν ενδελεχείς έλεγχοι για ύποπτες συναλλαγές στο εξωτερικό με βάση την τελευταία λίστα που παρέδωσε τον Δεκέμβριο ο Φαλτσιανί στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλη Καλογήρου.

Επίσης, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη θα ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Θα προηγηθεί προσπάθεια συνεννόησης με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνθεση του ΕΣΡ, αλλιώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «διόρθωση» της σχετικής νομοθεσίας ούτως ώστε να πάρει σάρκα και οστά ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες που ψηφίστηκε προ διμήνου από την Βουλή.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό αλλά και την διαπραγμάτευση για το χρέος προτίθεται να ξεκινήσει διεθνείς επαφές με στόχο να αποκτήσει ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες που θα υποστηρίξουν τις θέσεις της.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας η κυβερνητική γραμμή έγινε σαφής χθες με το Μαξίμου ουσιαστικά να ζητεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για την πρόταση επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων και κυρίως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι προσχηματικές και επιμένουν ότι βρίσκονται σε αμηχανία συνειδητοποιώντας πως δεν προβλέπονται περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Είναι ενδεικτική η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, η οποία επισημαίνει ότι επιχειρείται με το μικρότερο δυνατό κόστος να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να εξουδετερωθούν παθογένειες ενός πελατειακού, ανορθολογικού και στρεβλού ασφαλιστικού συστήματος που συντηρούσε ανισότητες και είχε καταστεί μη βιώσιμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ