ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμμαχο και όχι αντίπαλο θέλει την Εκκλησία η κυβέρνηση

Σύμμαχο και όχι αντίπαλο θέλει την Εκκλησία η κυβέρνηση
Να διατηρήσει την καλή σχέση που έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI / ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η διάσταση του Μεγάρου Μαξίμου με μία μερίδα ιεραρχών, με αιχμή το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, φάνηκε κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να διαταράξει την σχέση που διατηρεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Άλλωστε το Μαξίμου θέλει την Αρχιεπισκοπή σύμμαχό του κατά την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπου ούτως ή άλλως, όπως έχει προαναγγελθεί, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές για τον διακριτό ρόλο κράτους-Εκκλησίας, καθώς ακόμη φαίνεται πως δεν έχουν ωριμάσει πλήρως οι συνθήκες για τον διαχωρισμό τους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμεί σε αυτήν την φάση να ανοίξει κανένα μέτωπο με την Εκκλησία, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός πως η κυβέρνηση κράτησε εμφανώς χαμηλούς τόνους μετά το ξέσπασμα ορισμένων μητροπολιτών κατά του Συμφώνου και κυρίως του Κορινθίας που επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό με... ευχές!

Αυτό που προέχει για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις στην μάχη του ασφαλιστικού, ξεκινώντας από το εσωτερικό όπου έχει απέναντί του σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι γίνεται εσκεμμένη διαστρέβλωση της πρότασής της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση διότι οι συγκρίσεις στα νούμερα γίνονται με τα στοιχεία προ κρίσης και προ της εφαρμογής μνημονίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Και την απασχολεί το γεγονός πως όταν θα έρθει η τρόικα στην Αθήνα δεν θα βρει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντί της αλλά ένα ανάστατο πολιτικό σύστημα που θα ερίζει όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές για τις προβλέψεις του ασφαλιστικού.

Η κυβέρνηση, λένε στελέχη της, αδυνατεί να καταλάβει γιατί τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υποστηρίζουν την πρότασή της για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και πιστεύει ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με τους τροϊκανούς για την ακύρωση του συγκεκριμένου μέτρου, κάτι που είχε πει ανοιχτά και όταν έγινε η αστοχία με το παράλληλο πρόγραμμα.

Το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Νέα Δημοκρατία την Κυριακή και προς το παρόν αποφεύγει να τραβήξει την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση στα άκρα, διότι έχει πάρει έμμεσες υποσχέσεις ότι η νέα ηγεσία όποια κι αν είναι αυτή θα συναινέσει στην κάλυψη των κενών θέσεων για το ΕΣΡ.

Εφόσον συμπληρωθούν τα κενά στο ΕΣΡ θα προχωρήσει και η διαδικασία δημοπράτησης των αδειών των καναλιών, αλλιώς η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι προτίθεται να προχωρήσει σε αλλαγή της νομοθεσίας για να αρθεί το αδιέξοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ