ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν Κράτος - Εκκλησία για την καταγραφή της αγροτικής γης

Συμφώνησαν Κράτος - Εκκλησία για την καταγραφή της αγροτικής γης
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Στην καταγραφή και αξιοποίηση της αγροτικής γης προχωρούν Κυβέρνηση και Εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, συμφώνησαν σε πρώτο στάδιο να προχωρήσει η καταγραφή της αγροτικής γης που διαθέτει η Εκκλησία και στη συνέχεια να διερευνηθούν τρόποι για την αξιοποίησή της.

Κατά τη συνάντηση, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγαν να διέλθουν στις «γκρίζες ζώνες», δηλαδή τις διακατεχόμενες εκτάσεις που διεκδικούν από κοινού Εκκλησία και Πολιτεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσανατολίζεται, τους επόμενους τρεις μήνες να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το Νομοσχέδιο για τους Συνεταιρισμούς, στο οποίο θα ενταχθεί και η δημιουργία του νέου Φορέα Αξιοποίησης Αγροτικής Γης. Ο φορέας αυτός θα αποτελέσει την πλατφόρμα καταγραφής της δημόσιας και εκκλησιαστικής αγροτικής περιουσίας.

Οι πρώτες σκέψεις που επικρατούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η αγροτική γη που θα καταγραφεί και παραμένει αναξιοποίητη να δοθεί έναντι μικρού τιμήματος (για να μην χαθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της) σε αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάτω υπό αυστηρές προϋποθέσεις θα προχωρήσουν στην αξιοποίησή της. Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να ενισχύσει τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους και να τους δώσει κίνητρα να παραμείνουν στη γη που γεννήθηκαν.

Τα προβλήματα κυριότητας, που ταλανίζουν και την εκκλησία (καθώς υπάρχουν εκτάσεις που δεν έχει διευκρινιστεί το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και καταπατούνται) θα λυθούν με τη σύνταξη των δασικών χαρτών και του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα ενημερώσει τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, που συνεδριάζει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, και τις αρμόδιες συνοδικές επιτροπές, για τη συνάντηση που είχε με τον κ. Αποστόλου και τα σχέδια της Κυβέρνησης. Πηγές από την Εκκλησία της Ελλάδος θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα καταγραφεί η αγροτική περιουσία της και θα κατοχυρωθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και ο Αρχιεπίσκοπος επιθυμεί να δοθεί σε νέους η αξιοποίηση της αγροτικής περιουσίας της Εκκλησίας, με μακροχρόνια μίσθωση, προκειμένου να δημιουργηθούν πρότυπες αγροτικές μονάδες. Ωστόσο, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο η ίδια η Εκκλησία να αξιοποιήσει και να διαθέσει απευθείας τις εκτάσεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν αποκλείουν τη σύσταση μεικτής επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ