ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Διορθώσεις για αγρότες, επαγγελματίες στο ασφαλιστικό - θα κλείσει η αξιολόγηση

Τσίπρας: Διορθώσεις για αγρότες, επαγγελματίες στο ασφαλιστικό - θα κλείσει η αξιολόγηση
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διορθώσεις στο ασφαλιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για τους αγρότες προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των κινητοποίησεων και έντονων αντιδράσεων. 

Μιλώντας στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους αγρότες να μην ακούνε όσα λέγονται για το φορολογικό καθώς δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη αξιολόγηση. Δήλωσε ανοικτός σε έντιμο και ειλικρινή διάλογο και για το ασφαλιστικό τους σημειώνοντας πως η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές θα είναι σε ορίζοντα τετραετίας,πως η πιο χαμηλή κλάση θα ορίζεται με βάση το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και πως οι συντάξεις των αγροτών μαζί με την εθνική σύνταξη ουσιαστικά θα διπλασιαστούν.

Σε ότι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ελαφρύνσεις και διορθώσεις για το ασφαλιστικό των νέων επιστημόνων και επαγγελματιών στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης και όχι όπως είπε για τους μεγαλογιατρούς, τους μεγαλοεργολάβους που "διαδηλώνουν με τις γραβάτες".

" Προχωράμε στις αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα. Στόχος μας είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών. Θέλουμε να κάνουμε έναν εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες. Δεν γίνεται κάποιοι που έκαναν καμπάνια υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα να παρουσιάζουν σήμερα τους επαναστάτες. Είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε όλα".

Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή για να οριστούν τα μέλη του ΕΣΡ, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι μπλοκάρει τη διαδικασία γιατί δεν θέλει να δοθούν άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς."Δεν θα μας σταματήσουν , η Βουλή θα αποφασίσιε κυρίαρχα" είπε ο κ Τσίπρας και τόνισε πως πιθανότατα εντός του επόμενου μήνα θα προκηρυχθεί ο διαγωνσιμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ανέφερε ότι η οικονομία ανακάμπτει και τόνισε πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και απέδωσε τις αποκαλύψεις για διορισμούς συγγενών στελεχών του ΣΥΡΖΑ ως μετακλητών για να συμψηφιστεί η οικογενεοκρατία της ΝΔ. έκανε λόγο για φθηνό λαϊκισμό και κιτρινισμό και κάλεσε τη ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το Δημόσιο με το οποίο καταργείται το ρουσφέτι , όπως είπε. Επίσης στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επιτέθηκε πολλές φορές στην αντιπολίτευση χαρακτηρίζοντας νεοφιλελεύθερο τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν πρόκειται να κατηγορήσουμε ποτέ τον κ. Μητσοτάκη για τις ρίζες και την οικογένειά του. Θα τον πολεμάμε όμως, για τις ιδέες και τις πράξεις του. Τη Δευτέρα, φέρνουμε ένα νόμο – τομή στη δημόσια διοίκηση. Το ερώτημα είναι ένα: Θα το στηρίξει ο μεταρρυθμιστής κ. Μητσοτάκης και τα ποταμίσια εξαπτέρυγα; Περιμένω απάντηση. «Η σημερινή αντιπολίτευση θα κάθεται για πολλά χρόνια ακόμα στα συγκεκριμένα έδρανα» σημείωσε.

«Δίνουμε ελπίδα, όραμα και ζωή στους νέους και στις νέες που μαθαίνουν ότι ο αγώνας για την αλλαγή είναι πράξη καθημερινή και αγώνας», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Αναμετρηθήκαμε με την ιστορία, τολμήσαμε να πάρουμε στις πλάτες μας ευθύνες μεγαλύτερες από το μπόι μας, ευθύνες ιστορικές για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

«Είμαστε περήφανοι που συγκρουστήκαμε και δώσαμε μάχες και φέραμε τη δημοκρατία ξανά στο προσκήνιο και που παρά τις δυσκολίες πατάμε γερά στο πόδια μας και δίνουμε τη μάχη να τελειώσουμε με το παλιό πολιτικό κατεστημένο της ολιγαρχίας και της διαπλοκής», τόνισε.

Ο κύριος Τσίπρας έκανε αναφορά και στις πολιτικές εξελίξεις σε Πορτογαλία και Ισπανία τονίζοντας πως με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για κυβερνήσεις της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη.

«Λένε πολλοί ότι κάναμε λάθος έναν χρόνο πριν που δεν αφήσαμε τον κ. Σαμαρά να βγάλει αυτό το φίδι από την τρύπα, αλλά λέμε ευτυχώς που δεν αφήσαμε τον Σαμαρά και πήραμε την ευθύνη», είπε στη συνέχεια και τόνισε πως ο κ. Σαμαράς ήταν δεσμευμένος πέρυσι αυτόν τον καιρό για πρωτογενή πλεονάσματα και να πάρει 20 δισ. επιπλέον μέτρα για το 2015, το 2016 και το 2017.

Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στην «μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς» τονίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης του στο ζήτημα της συνεργασίας με τις γερμανικές αρχές για την περίφημη λίστα Ρηνανίας- Βεστφαλίας και αντιπαρέβαλλε την πρακτική της κυβέρνησης του σε σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε δυο νομοθετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Μία που αφορά τον αναπτυξιακό νόμο και μια για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος επί το αναλογικότερο. «Κάνουμε πράξη την υπόσχεση μας να μετρά κάθε ψήφος Έλληνα πολίτη το ίδιο».

Μιλήσε και για την συνταγματική αναθεώρηση ενώ σημείωσε πως το 2016 είναι το "έτος μηδέν", της οριστικής ρήξης με το παρελθόν και της έναρξης της ανασυγκρότησης της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ