ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διορθωτικές κινήσεις από το Μαξίμου και επίθεση στην ολιγαρχία

Διορθωτικές κινήσεις από το Μαξίμου και επίθεση στην ολιγαρχία
Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ «ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ», που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο, στις 24 Ιανουαρίου 2016 ICONPRESS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Διάλογο με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που πλήττονται από το ασφαλιστικό υπόσχεται η κυβέρνηση με στόχο να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη εκδηλώσει την επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών, ενώ ήδη έχει προγραμματιστει για σημερα συνάντηση και με εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών, που διαμαρτύρονται για τον τρόπο με τον οποίο τους επηρεάζει η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός στην συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί αντιπάλους της ή εχθρούς της όσους απεργούν και διαδηλώνουν, ωστόσο διευκρίνισε ότι το Μαξίμου, στον διάλογο που θα ξεκινήσει, δεν προτίθεται να προστατεύσει τους μεγαλοδικηγόρους ή μεγαλοκατασκευαστές, αλλά τους ελεύθερους επαγγελματίες πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωση.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην συγκρουστεί με τις κοινωνικές ομάδες που διαμαρτύρονται και αυτό το μήνυμα έστειλε χθες, γιορτάζοντας την επέτειο από τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που προσπαθεί να αμβλύνει την αντιπαράθεση με την κοινωνία πάντως, το Μαξίμου ανεβάζει τους τόνους της κριτικής προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τον να πάρει σαφή θέση τόσο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση όσο και για το αγροτικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το δίπολο αριστεράς-δεξιάς και τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπεί τον δεύτερο πόλο, δηλαδή αυτόν που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υποστηρίζει τις χιλιάδες απολύσεις στον ρόλο του συνθέτη και του εκπροσώπου συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Στον αντίποδα, ο πόλος της Αριστεράς εκφράζεται, όπως είπε, από τον ΣΥΡΙΖΑ, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, που παρά τις δυσκολίες -όπως ανέφερε- «θα κάνει τα πάντα για να δικαιώσει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία βάζοντας φραγμό στην ασυδοσία».

Για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε καυστικά στα σενάρια της δεύτερης αριστερής παρένθεσης και, μάλιστα, υποστήριξε ότι κάποιοι παλεύουν να στήσουν σενάρια εκτροπής, διότι μηχανεύονται την πτώση της κυβέρνησης. Παράλληλα, εμφανίστηκε βέβαιος πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει και θα καταφέρει να κλείσει την αξιολόγηση, να πετύχει την ελάφρυνση του χρέους και να οδηγήσει την χώρα στην έξοδο από την κρίση. Εκτίμησε δε ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση «θα καούν από το ζέσταμα να κάνουν αντιπολίτευση», επιδιώκοντας να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα αντέξει και δεν θα δοκιμαστεί από κοινοβουλευτικές απώλειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου για ένα αναλογικότερο σύστημα, λέγοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσει διάλογος, όπως επίσης και την κατάθεση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Για το θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ακόμη κι αν η ΝΔ δεν συναινέσει, λέγοντας μάλιστα ότι ο διαγωνισμός θα γίνει πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ