ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Αβράμοπουλος: Δεν τέθηκε θέμα εξόδου από τη Σένγκεν για την Ελλάδα

Δ. Αβράμοπουλος: Δεν τέθηκε θέμα εξόδου από τη Σένγκεν για την Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αλέξανδρος Βλάχος

Την ξεκάθαρη θέση πως «ούτε τέθηκε, ούτε συζητήθηκε έξοδος καμίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν», διατύπωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται καν.

Μιλώντας σε εκδηλωση του Εconomist με τίτλο «The world in 2016-Gala Dinner» στην Αθήνα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε όμως πως «αυτό που είναι αυτονόητο, είναι ότι όλες οι χώρες μέλη της ζώνης Σένγκεν οφείλουν να εφαρμόζουν τα όσα προβλέπονται από τον συνοριακό κώδικα».

Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως η εφαρμογή των κοινών κανόνων διασφαλίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και προστατεύει τα ίδια τα κράτη-μέλη καθώς, όπως είπε, «όλοι μοιραζόμαστε την ευθύνη για την ασφαλή μας ελεύθερη μετακίνηση στη ζώνη Σένγκεν».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως τα ελληνικά εξωτερικά σύνορα είναι τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα και όλοι από κοινού οφείλουν να συνδράμουν τη χώρα μας στο τεράστιο έργο φύλαξής τους, για αυτό και η ΕΕ κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής. Μάλιστα θέλοντας να κλείσει το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε λόγο για υπερβολές, παραφιλολογία και φήμες που κάνουν μόνο κακό.
«Η Ελλάδα έχει μόνο ένα δρόμο μπροστά της, της Ευρώπης. Αυτή ήταν και παραμένει μια ιστορική επιλογή, μειστορική προοπτική», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την Έκθεση Έκθεση Αξιολόγησης Σένγκεν που έγινε τον προηγούμενο Νοέμβριο ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως διαπίστωσε μια σειρά από ελλείψεις, οι οποίες και πρέπει να θεραπευθούν.

«Οι ελληνικές αρχές είναι ενήμερες και όπως είναι εύλογο προχωρούν ήδη στις απαραίτητες ενέργειες. Φυλάμε σύνορα δεν σημαίνει κλείνουμε τα σύνορα: Σημαίνει, διεκπεραιώνουμε όλους τους ελέγχους ασφάλειας και καταγραφής των εισερχόμενων μεταναστών», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ