ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς: Στον αέρα η αξιολόγηση

Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς: Στον αέρα η αξιολόγηση

Νέα εμπλοκή παρουσιάζεται στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σε πολύ κρίσιμη χρονική στιγμή, γεγονός που είχε ισχυρές επιπτώσεις και στο Χρηματιστήριο που κατέρρευσε, εμφανίζοντας πτώση 7,87%.

Την ώρα που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τους αγρότες και τις κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό, η κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν καθυστερήσει κι άλλο η διαπραγμάτευση, τότε καήκαμε». Η δυσοίωνη «προφητεία» του υπουργού Οικονομικών είχε άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία, σε συνδυασμό με την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση προκάλεσε καθίζηση 7,87%.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές έδωσαν τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι «δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις», σύμφωνα με τα όσα είπαν κοινοτικοί αξιωματούχοι στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ. Όπως επισήμαναν, «οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορούν να διαρκέσουν έως και μήνες εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως.»

Την ίδια ώρα, το Bloomberg αναμεταδίδει ότι αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

«Αν η αξιολόγηση πάει Μάιο - Ιούνιο καήκαμε. Δεν θα μπορούμε να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο της οικονομίας σε ενάρετο κύκλο. Θα λείψουν μία εβδομάδα οι Θεσμοί, θα επιστρέψουν στα μέσα της άλλης εβδομάδας ίσως και μέχρι τέλη Φλεβάρη θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος» ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα

Από τις αρχές του 2016 το Χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες 26,47%
Τσακαλώτος: Αναγνωριστική η πρώτη φάση της αξιολόγησης
Μαξίμου: Δεν θα κάνουμε εκλογές κάθε τρεις μήνες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ