ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία για το προσφυγικό είχαν Τσίπρας - Μέρκελ

Επικοινωνία για το προσφυγικό είχαν Τσίπρας - Μέρκελ
EUROKINISSI

Οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική τους συνομιλία, σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα, και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.Η ίδια πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία δεν τέθηκε θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Όπως προέκυψε από την συνάντηση Μέρκελ – Νταβούτογλου, οι δύο χώρες θα διεξάγουν «κοινές προσπάθειες» για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο ζήτημα των προσφύγων.

Ο Άχμεντ Νταβούτογλου τόνισε πως θα επιδιώξει τη χρήση των δυνατοτήτων παρατήρησης του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Συρία αλλά και στο Αιγαίο Πέλαγος.

"Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής", δήλωσε από τη μεριά της η Άγκελα Μέρκελ.

Η Ευρωπαική Επιτροπή χαιρέτησε την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του. Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σχετικά με αποτέλεσμα της χθεσινής επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Τουρκία.

"Τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές", τόνισε ο ίδιος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από τη μεριά του, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι "Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα μελετήσουν "πολύ σοβαρά" το αίτημα για βοήθεια που διατυπώθηκε από την Τουρκία και τη Γερμανία για να αντιμετωπισθεί η μεταναστευτική κρίση".

Διαβάστε επίσης

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών αποφάσισαν Μέρκελ-Νταβούτογλου

Στο φως οι διαπραγματεύσεις του Ερντογάν με Γιούνκερ και Τουσκ για το προσφυγικό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ