ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Δραγασάκη σε όσους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις

Μήνυμα Δραγασάκη σε όσους αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν, εξέπεμψε ο Γιάννης Δραγασάκης, καλώντας παράλληλα τις κοινωνικές ομάδες που αντιδρούν να αντιληφθούν ότι η οικονομική κρίση έχει περιορίσει κατά πολύ τις δυνατότητες ικανοποίησης των αιτημάτων τους.

«Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως παλιά και οι διάφορες κοινωνικές ομάδες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το επίπεδο που είχαν στο παρελθόν, μένοντας σε αντιδράσεις του παρελθόντος», ανέφερε στην ομιλία του, στο διήμερο συνέδριο για την Δημόσια Διοίκηση που διεξάγεται στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η αναφορά του ωστόσο, στην ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να εμπνέουν, έδωσε αφορμή για διάφορες ερμηνείες. «Είναι προφανές ότι μια μεταρρύθμιση θα πρέπει να καταφέρει να πείσει για να μην πω τον πιο αυστηρό όρο, «να εμπνεύσει» για το
αποτέλεσμα της. Θα πρέπει να εξασφαλίζει όχι μόνο ανοχή, αλλά ενεργητική υποστήριξη όσων πρέπει να την κάνουν πράξη και αυτό ισχύει απόλυτα στην μεταρρύθμιση για την διοικητική μεταρρύθμιση», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης και πολλοί το ερμήνευσαν ως έμμεση αιχμή για το ασφαλιστικό.

Προανήγγειλε ακόμη, αλλαγή του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι το ισχύον σύστημα δημιουργήθηκε σε εποχές που το πρώτο κόμμα λάμβανε υψηλά ποσοστά που ξεπερνούσαν ακόμη και το 40%. «Το μπόνους των 50 εδρών αποσκοπούσε στο να υπάρξει πολιτική σταθερότητα», είπε και πρόσθεσε πως τα τελευταία χρόνια αυτή η λογική αμφισβητείται.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγή συστήματος μετά από διάλογο για να πάμε σε νέο σύστημα που θα υποχρεώνεται να αναζητά πιο αυθεντικούς τρόπους εκπροσώπησης της κοινωνίας και πιο ισχυρή κοινωνική βάση για τη διακυβέρνηση της χώρας, παρά να μένει σε τεχνικά στοιχεία διακυβέρνησης χώρας», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια, υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα μόνο των τραπεζών, αλλά ενός συνολικού πλέγματος θεσμών, που πρέπει να ξεφύγουν από την εποχή της πελατειακής λογικής στις αρχές της διαφάνειας, της αντικειμενικότητας και του ελέγχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ