ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης «καίει» την κυβέρνηση

Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης «καίει» την κυβέρνηση
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

«Πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση. Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις», είπε χθες ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, σχολιάζοντας τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που εμφανίζουν την Αθήνα να έχει παρουσιάσει μία πρόταση με ασαφή στοιχεία ως προς το ασφαλιστικό.

Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση γνωρίζει ότι όσο το θέμα της αξιολόγησης παραμένει σε εκκρεμότητα τόσο η ίδια θα έχει απέναντί της πολλά μέτωπα, κάτι που δεν την εξυπηρετεί πολιτικά και συντηρεί και τα σενάρια εκλογών, παρά το γεγονός ότι διαψεύδονται επανειλημμένως.

Το Μαξίμου, ωστόσο, εμφανίζει μία άλλη άποψη και επαναλαμβάνει πως, ενώ οι θεσμοί έχουν στα χέρια τους την πρόταση Κατρούγκαλου για ασφαλιστική μεταρρύθμιση από τις αρχές του χρόνου, ακόμη δεν έχουν πει με σαφήνεια στην διάρκεια της διαπραγμάτευσης τι περιμένουν από την ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση κατ’ επανάληψη υπαινίσσεται πως οι θεσμοί προκαλούν τεχνητές καθυστερήσεις –εξαιρώντας από αυτήν την πρακτική την Κομισιόν- και αφήνει να εννοηθεί ότι είναι και πάλι το ΔΝΤ εκείνο που μπλοκάρει την πρόοδο της αξιολόγησης, επιμένοντας σε μία γραμμή αυστηρής λιτότητας.

«Η μπάλα πλέον είναι στο γήπεδο των θεσμών», δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι οι όποιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά τηρεί το γράμμα της συμφωνίας. Για την κυβέρνηση οι θεσμοί «οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση», ώστε να προχωρήσει το θέμα της αξιολόγησης, ωστόσο η άλλη πλευρά δεν δείχνει προς το παρόν έτοιμη να επιστρέψει στην Αθήνα προτού πάρει στα χέρια της στοιχεία και νούμερα που ζητά.

Το Μαξίμου δίνει προς το παρόν χώρο στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να κινηθεί με άνεση ως προς το ασφαλιστικό και αναγνωρίζει ότι «σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος», διαψεύδοντας τις πληροφορίες που μιλούν για την πιθανότητα απομάκρυνσής του από το υπουργείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της καθυστέρησης στην αξιολόγηση στην Άνγκελα Μέρκελ στο ραντεβού τους στο Λονδίνο την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ το ίδιο προτίθεται να πράξει και την επόμενη Τετάρτη κατά την συνάντησή του στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της διάσκεψης των προοδευτικών ηγετών της Ευρώπης που συγκαλεί ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή από την Τεχεράνη σχολίαζε ότι «ανησυχώ για την αξιολόγηση», εξηγώντας πως, εφόσον δεν κλείσει αυτό το θέμα, «δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Το πρωί σήμερα (10/2) συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα το υπουργικό συμβούλιο όπου και τυπικά θα γίνει συζήτηση για τα υπό ψήφιση νομοσχέδια που έχουν προωθηθεί στην Βουλή, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο μεταναστευτικό και την πορεία της διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ