ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στουρνάρας: Καταστροφικές συνέπειες αν δεν ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση

Στουρνάρας: Καταστροφικές συνέπειες αν δεν ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση
Ο Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης το β’ εξάμηνο του 2016, προέβη ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, θέτοντας ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτηςαξιολόγησης.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε να υπάρξει συναίνεση και πολιτική συμφωνία και προειδοποίησε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί είναι σχετικά μικρή, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε αδιέξοδο.

«Κάθε ώρα που αποτυγχάνουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, το κλίμα επιβαρύνεται», είπε για να συμπληρώσει πως για να αποτραπεί το όποιο μικρό ενδεχόμενο πρέπει να ακολουθηθεί και η εμπειρία των τριών κρατών, κυρίως της Κύπρου και της Ιρλανδίας που κατόρθωσαν να εξέλθουν πριν από εμάς από το καθεστώς μνημονίου.

Για τον Γιάννη Στουρνάρα οι τρεις μεγάλοι κίνδυνοι για το επόμενο διάστημα είναι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, το κλίμα απουσίας κοινωνικής συναίνεσης και η καθυστέρηση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Δεν έκρυψε ακόμη, την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, λέγοντας ότι «ενδεχόμενη επιβολή περιορισμών στην μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων δεν μπορεί να αποκλειστεί». Κάτι τέτοιο, επεσήμανε θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ελληνική οικονομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ