ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Πάνω από 1 δις ευρώ το κόστος της προσφυγικής κρίσης

Μουζάλας: Πάνω από 1 δις ευρώ το κόστος της προσφυγικής κρίσης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σε περισσότερα από 1 δις ευρώ υπολογίζει η κυβέρνηση το κόστος της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα για το 2016, με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, να αναφέρει ότι υπερβαίνει τηναναθεωρημένη εκτίμηση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος που το υπολόγιζε στα 600 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ο Γιάννης Μουζάλας επεσήμανε πως νομικά δεν υφίσταται η έξοδος της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν. «Αυτό που εννοούν είναι να μας κλείσουν τα σύνορα», είπε και πρόσθεσε πως η μόνη χώρα με την οποία συνορεύουμε είναι τα Σκόπια που είναι χώρα εκτός Σένγκεν.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του για τον φόβο που έχει μέσα του, ότι «οι δυσκολίες να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες, όσο περισσότερο προσπαθούν να μας ρίξουν». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πρόταση του Βέλγου υπυοργού για δημιουργία στρατοπέδου 400.000 προσφύγων, για την οποία -όπως είπε- δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να μας δώσουν λεφτά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης. «Οι καθυστερήσεις που είχαμε ενέχουν ένα κομμάτι κυβερνητικής ευθύνης που εγώ είμαι πρόθυμος να το φορτωθώ», ανέφερε και επικαλέστηκε το εγχείρημα για την κατασκευή κέντρων υποδοχής στη Λέσβο, όπου το κέντρο ήταν έτοιμο δύο φορές, αλλά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ήρθαν 17.000 πρόσφυγες με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Ο Γιάννης Μουζάλας εξήρε την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού τόξου που δίνουν –όπως είπε- μεγάλη βοήθεια στην κυβέρνηση. Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση ανέφερε πως έως τις 15 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί το όλο εγχείρημα με τις διαπιστεύσεις που θα πρέπει να έχουν όλες οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου για την υποδοχή των προσφύγων.

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Πράσινο φως σε επιχειρήσεις στο Αιγαίο κατά των διακινητώνΔρίτσας: Λειτουργικά μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι τα hotspots

ΔΗΜΟΦΙΛΗ