ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι νέοι ηγέτες των Κούρδων στην Αθήνα 17 χρόνια μετά τη σύλληψη Οτζαλάν

Οι νέοι ηγέτες των Κούρδων στην Αθήνα 17 χρόνια μετά τη σύλληψη Οτζαλάν
Στιγμιότυπο από την ανεπίσημη συνάντηση του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, την Δευτέρα 16 Μαΐου 2016. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, καθώς το HDP συμμετέχει ως παρατηρητής στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Facebook/Selahattin Demirtaş

Για την αλληλεγγύη προς τον κουρδικό λαό ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του κουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς (Selahattin Demirtaş), κατά την ομιλία του σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ.

O Σελαχατίν Ντεμιρτάς αναφέρθηκε στις ιδέες του Αμπντουλάχ Οτζαλάν (Abdullah Öcalan), 17 χρόνια μετά τη σύλληψή του, τονίζοντας ότι ήταν ένας μεγάλος ηγέτης, ο οποίος ήταν υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών που έπεσε θύμα διεθνούς συνομωσίας. Ζήτησε καλύτερες συνθήκες κράτησής του και επισήμανε ότι, αν είχε λυθεί το κουρδικό ζήτημα στην περιοχή, δεν θα ζούσε η Συρία αυτό το χάος.

Έκανε λόγο για ένα νέο σύγχρονο μοντέλο αυτοδιοίκησης με βάση τις ανθρώπινες αξίες και τόνισε την ανάγκη λήψης αποφάσεων και ενός οδικού χάρτη, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη καταπατάει σήμερα τις δικές της αξίες και δεν μπορεί να δει πέρα από τη μύτη της.

Στους δεσμούς του ελληνικού λαού με τους λαούς της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας Σαλίχ Μουσλίμ (Salih Muslim). Αναφερόμενος στον Αμπντουλάχ Οτζαλάν είπε ότι χάρη στις ιδέες του σήμερα, υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι, ενώ τόνισε ότι χιλιάδες μαχητές του κουρδικού λαού σήμερα πιστεύουν και υπερασπίζονται τις ανθρώπινες αξίες.

Δικαιούται ο κουρδικός λαός -μία εθνική, πολιτισμική ενότητα- την ελευθερία του; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα, τόνισε ο Μανώλης Γλέζος, επισημαίνοντας ότι το κουρδικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση του δικαίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, οι πρώην υπουργοί και στελέχη της ΛΑΕ Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος και Νάντια Βαλαβάνη, ο ναύαρχος ε.α. Αντώνης Ναξάκης και ο Σάββας Καλεντερίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ