ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝT, προσφυγικό και αγρότες φέρνουν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου

ΔΝT, προσφυγικό και αγρότες φέρνουν «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βάθος των προβλημάτων παραμένει μεγάλο EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Να κλείσει μία-μία τις εκκρεμότητες επιδιώκει η κυβέρνηση και η αρχή έγινε χθες με την αποδοχή της παραίτησης του Παναγιώτη Σγουρίδη κατόπιν συνεννόησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο. Τον κ. Σγουρίδη, θα αντικαταστήσει, η κ. Χρυσοβελώνη.

Όμως οι πονοκέφαλοι για το Μαξίμου είναι άλλοι με αιχμή τις απρόβλεπτες διαστάσεις που προσλαμβάνει το προσφυγικό, αλλά και τις αόριστες απαντήσεις της τρόικας ως προς τον χρόνο επιστροφής της στην Αθήνα.

Βοήθεια από τον Ομπάμα

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να τού περιγράψει την κατάσταση ως προς την πορεία του ελληνικού προγράμματος και να του ζητήσει να μεσολαβήσει στο ΔΝΤ προκειμένου να δρομολογηθεί η έλευση των θεσμών στην Αθήνα. Η Αθήνα αναγνωρίζει την επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ στο Ταμείο και πιστεύει ότι ενδεχομένως μία διαμεσολάβηση του αμερικανικού παράγοντα μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις ώστε να κλείσει κάποια στιγμή το κεφάλαιο της αξιολόγησης. Την ανάληψη «πολιτικών πρωτοβουλιών» από μέρους του πρωθυπουργού προανήγγειλε άλλωστε στην χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν συγχρόνως πως εξαιτίας του ΔΝΤ οι επικεφαλής της τρόικας δεν έχουν επιστρέψει στην Αθήνα και αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή η στάση του Ταμείου έχει προκαλέσει έντονη ενόχληση σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που συμφωνούν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να κλείσει το συντομότερον δυνατόν η αξιολόγηση. «Ευελπιστούμε πως οι θεσμοί της Ευρώπης θα πείσουν το ΔΝΤ για την επιστροφή» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Προβληματισμός για το αγροτικό

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προβληματίζεται από το γεγονός πως ο διάλογος που έγινε με τους αγρότες στο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού δεν κατάφερε να σπάσει τα αγροτικά μπλόκα, αντιθέτως για ορισμένες περιοχές οι κινητοποιήσεις έχουν ενταθεί.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η πλειονότητα των αγροτών που εκπροσώπησαν τα 52 μπλόκα που μπήκαν στο Μαξίμου έχουν ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα που αυτομάτως τους κατατάσσει στην κατηγορία εκείνη του 10% που δεν ωφελείται από τις συνδυαστικές προτάσεις των υπουργείων Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Επαναλαμβάνουν ωστόσο πως οι κυβερνητικές προτάσεις εάν εφαρμοστούν θα ευνοήσουν το 90% του αγροτικού κόσμου που θα βρεθεί από άποψη εισφορών σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με το σήμερα. Εξ αυτού του λόγου το Μαξίμου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ο διάλογος με τους αγρότες και δεν σκληραίνει την στάση του απέναντι στον κλάδο.

Σε τρία μέτωπα για το προσφυγικό

Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος εξελίσσεται, όμως, στο δυσκολότερο γρίφο για την κυβέρνηση. Οι χθεσινές εξελίξεις με το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ και η παραβίαση των συμφωνηθέντων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής αλλά και η Διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που καλείται σήμερα με την πρωτοβουλία της Αυστρίας ανάγκασαν την Αθήνα να προβεί σε διάβημα στη Βιέννη και τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Μεταναστευσής να επιτεθούν τόσο στην Αυστρία όσο και στην Άγκυρα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συντομότερη έναρξη των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, όπως έχει συμφωνηθεί, ενώ ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες με τον Ολλανδό ομολογό του -ασκεί την προεδρία της ΕΕ- για να του εκφράσει την ανησυχία του για τις εξελίξεις.

Η 6η Μαρτίου θεωρείται, πλέον, ημερομηνία ορόσημο για τη διαχείριση του προσφυγικού καθώς στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή και της Τουρκίας τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος με την Αθήνα να ελπίζει σε οριστικές λύσεις. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατές διπλωματικές πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν ενώ στο εσωτερικό, έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρηση για την καλύτερη φιλοξενεία όσων προσφύγων παραμένουν στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ