ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πόλεμος για τη λίστα Μπόργιανς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Βουλή: Πόλεμος για τη λίστα Μπόργιανς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόλεμος στη Βουλή για τη λίστα Μπόργιανς ξέσπασε όταν ο πρωθυπουργός κατέθεσε επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνάνιας Βεσταφλίας

Στην επιστολή, ο κ. Μπόργιανς επιβεβαίωσε την περιγραφή του τότε Έλληνα Πρόξενου στο Ντίσελντορφ, κ. Πλεξίδα, ότι στο πλαίσιο συνομιλιών τους, του προσέφερε βοήθεια για την ενίσχυση της ελληνικής φορολογικής διοίκησης, καθώς επίσης και για την ανάλυση και αξιολόγηση στοιχείων από CD.

«Εκείνη την περίοδο θέμα μας δεν ήταν η λίστα, την οποία παραδώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Υπηρεσίας στην ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η σύνδεση με Έλληνες δικαιούχους κατέστη εφικτή μόλις το 2015. Αντικείμενο της συζήτησης το 2012 ήταν πιθανές ενδείξεις για Έλληνες φοροφυγάδες. Επιπλέον, ήταν ξεκάθαρο από τότε, πως αυτού του είδους η υποστήριξη δεν είναι δυνατό να παρασχεθεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά μονάχα από τα κρατίδια, καθώς η φορολογική διοίκηση στη Γερμανία είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατιδίων της χώρας», ανέφερε ο κ. Μπόργιανς.

Ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να παράσχει τη συγκεκριμένη βοήθεια. «Λόγω της επιφυλακτικότητας του Έλληνα συνομιλητή μου για μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίου, είχα μιλήσει και με τον Υπουργό Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την πρόθεσή μας, ο οποίος την ενέκρινε ρητά, γεγονός για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Πλεξίδα και εγγράφως», συμπλήρωσε ο κ. Μπόργιανς.

Σχολιάζοντας την επιστολή ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Τα λόγια περισσεύουν. Είναι αρκετά σαφές και για εσάς και για εμάς τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά. Όλα στο φως».

Στον πρωθυπουργό απάντησε ο Νίκος Δένδιας ο οποίος αφού διάβασε στη Βουλή από το πρωτότυπο την επιστολή του Βάλτερ Μπόργιανς σημείωσε. «Ο κ.Μπόργιανς λέει στην επιστολή του ότι η λίστα δεν υπήρξε το 2015. Ούτε είχαν συσχετισθεί ονόματα Ελλήνων με τους λογαριασμούς", είπε ο κ.Δένδιας, ο οποίος μάλιστα σχολίασε: "Εμείς μπορεί να είμαστε δεξιοί, αλλά εσείς είστε αδέξιοι».

Λίγο αργότερα ήρθε και ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας στην οποία αναφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα πως «αποκορύφωμα της απαράδεκτης αυτής στάσης του Αλέξη Τσίπρα είναι ότι χρησιμοποίησε σήμερα στη Βουλή ως δήθεν αποδεικτικό των θέσεών του μια επιστολή η οποία λέει τα αντίθετα από αυτά που ισχυρίστηκε.

Έχει κάνει το ψέμα δεύτερη φύση του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ