ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποχώρησε ο Κουτσούμπας από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Αποχώρησε ο Κουτσούμπας από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

To ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια της κυβέρνησης αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων αστικών κομμάτων, γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις αίτιες στη ρίζα του προβλήματος, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος αποχώρησε από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η πορεία εξέλιξης αυτού του τεράστιου ζητήματος, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, επιβεβαιώνονται όλες οι προβλέψεις από την αρχή ότι οι αποφάσεις της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων οδηγούν μόνο σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα», δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Κουτσούμπας.

«Ως ΚΚΕ καταθέσαμε τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, και μέσα στη σύσκεψη, που απαντούν και για τις αιτίες του προβλήματος και για το πώς θα επιλυθεί η προσφυγική κρίση και οι μεγάλες προσφυγικές ροές, αλλά και πώς θα υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και των προσφύγων αλλά και του ελληνικού λαού που υποφέρει κάτω από αυτήν την κατάσταση όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ «δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια και αλισβερίσια της κυβέρνησης με την ΕΕ και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη σε αρκετά ζητήματα των άλλων αστικών κομμάτων διότι δεν αντιμετωπίζουν στη ρίζα τους τις αιτίες του προβλήματος, ούτε δημιουργούν έστω ανακούφιση ή μειώνουν τις επιπτώσεις που έχουμε από τον εγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών στην πατρίδα μας που τις πληρώνει τελικά ο ίδιος ο ελληνικός λαός, η ίδια η χώρα».

«Είναι γνωστές οι προτάσεις του ΚΚΕ και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται στην ΕΕ με τις αποφάσεις της. Τις καταθέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Ανέφερε ότι «αυτή την στιγμή τελείωσε το πρώτο μέρος της σύσκεψης, συνεχίζεται η συζήτηση με τους υπόλοιπους οι οποίοι συμφωνούν σε ένα κείμενο συμπερασμάτων και εκτιμήσεων από την μεριά της Προεδρίας και αυτό το κείμενο επεξεργάζονται τώρα που θα δοθεί στην δημοσιότητα», προσθέτοντας ότι «δεν υπήρχε άλλος λόγος ουσιαστικός παραμονής εκεί του ΚΚΕ και από αυτήν την άποψη τελείωσε αυτή η διαδικασία όσον αφορά εμάς».

Ερωτηθείς για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με αφορμή και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, είπε ότι «κανείς δεν μπορεί να δώσει διαβεβαιώσεις, ούτε καν ο κ. πρωθυπουργός, όλα αυτά είναι ευχολόγια, είναι τι θα ήθελαν να γίνει».
Είπε ότι η παρέμβαση του ΝΑΤΟ έγινε «ουσιαστικά με πρόσκληση της τούρκικης κυβέρνησης» και επισήμανε ότι πάγιος στόχος της τουρκικής πολιτικής είναι η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας «και βεβαίως για γκριζάρισμα και νέων ζωνών του Αιγαίου».

«Αυτές τις λίγες μέρες που έχει έλθει το ΝΑΤΟ εδώ και έχει εμπλακεί, έχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα και από αυτήν την άποψη ανησυχούμε ότι αυτά θα γενικευθούν. Μία είναι η λύση σε αυτό, ως πρόταση του ΚΚΕ, να πάρει η κυβέρνηση πίσω την υπογραφή της για την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και την εμπλοκή του και σε αυτό το ζήτημα, γιατί είναι πρόφαση το προσφυγικό, η ουσία βρίσκεται σε εμπλοκή της Ελλάδας και άλλων χωρών σε νέες επεμβάσεις, σε πολέμους στην περιοχή της Α. Μεσογείου και της Β. Αφρικής» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι δεν συζητήθηκαν άλλα θέματα, ενώ στην ερώτηση για όσα ακούστηκαν περί «οικουμενικής» είπε «η πάγια τακτική του κ. Λεβέντη είναι ανά μια πρόταση να πετάει και μια “οικουμενική”, αυτό είναι γνωστό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ