ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tσίπρας: Απομονώσαμε αυτούς που θέλανε να απομονώσουν την Ελλάδα

Tσίπρας: Απομονώσαμε αυτούς που θέλανε να απομονώσουν την Ελλάδα
REUTERS

Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά. 

«Στη σημερινή σύνοδο είχαμε μία σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης.

Όλη η συζήτηση αφορούσε το plan b κι όχι το plan a. Το πώς δηλαδή με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν να κλείσουν τη βαλκανική οδό, αδιαφορώντας αν πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται στα ελληνικά νησιά. Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις. Υπήρχε μία πρώτη συμφωνία στις χθεσινές συζητήσεις. Οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο και κάποια ανταλλάγματα, που δεν μπορούσαν να συζητηθούν σήμερα.Και γιατί κάποια από αυτά ήταν υπερβολικά», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Μπήκε η συζήτηση ξανά σε μια σωστή βάση. Αυτό που μας απασχολεί πώς θα τελειώσει αυτό το δράμα με τους διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και ανθρώπους να χάνονται στη θάλασσα. Η σύνοδος συνεχίζεται αύριο στη Σμύρνη όπου και θα προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής όπου η Τουρκία θα παίρνει πίσω όλους τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής.

Η σύνοδος ανέδειξε για άλλη μία φορά το διχασμό που υπάρχει στην Ε.Ε. Αυτές οι δυνάμεις εκτέθηκαν και απομονώθηκαν οι χώρες εκείνες που ήθελαν να απομονώσουν την Ελλάδα και δημιουργήθηκαν τείχη απέναντι σε αυτούς που χτίζουν τείχη. Η επόμενη σύνοδος Kορυφής θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θέλω να πιστεύω ότι θα αρχίσει να αναδεικνύεται ο σεβασμός του καθένα στην ανάγκη του άλλου.Πετύχαμε πλήρη οικονομική στήριξη, μία επικαιροποίηση για μία fast track επανεισδοχή. Οι εικόνες που αναπαράγονται σήμερα από την Ειδομένη είναι εικόνες τραγικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ