ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν θα επιστρέψουν εκατομμύρια μετανάστες στην Τουρκία, λέει ο Μποζκίρ

Δεν θα επιστρέψουν εκατομμύρια μετανάστες στην Τουρκία, λέει ο Μποζκίρ
Ναυάγιο με 25 νεκρούς στα παράλια της Τουρκίας στις 6 Μαρτίου Anadolu Press/ Getty Images

Η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεισδοχή μεταναστών δεν ισχύει για αυτούς που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά για εκείνους που θα φτάσουν από την στιγμή που η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βόλκαν Μποζκίρ, στο πρακτορείο Αναντολού.

Ο αριθμός των μεταναστών που θα επιστρέψουν στην Τουρκία θα ανέρχεται σε χιλιάδες ή σε δεκάδες χιλιάδες, κι όχι σε εκατομμύρια, ξεκαθάρισε ο Μποζκίρ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. Τουρκία, θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ώστε να πετύχει την απελευθέρωση του καθεστώτος για τις βίζες, μέχρι την 1η Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να δώσει 6 δις στην Τουρκία ως οικονομική βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ως αντάλλαγμα στην ανακοπή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Τι έχει αποφασισθεί

Η Σύνοδος Κορυφής της προηγούμενης Δευτέρας αποφάσισε την εφαρμογή του σχεδίου «έναν προς έναν».

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να κλείσει τις πόρτες της στους πρόσφυγες, απεναντίας θα πρέπει να προθυμοποιηθεί να δεχτεί περισσότερους από την Τουρκία και παρά τις αιτιάσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι οι επαναπροωθήσεις προσφύγων αντίκεινται στο διεθνές Δίκαιο, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο, αν και δεν αποτελεί πλήρη συμφωνία, ότι για κάθε σύρο πρόσφυγα που επιστρέφει από την Ευρώπη στην Τουρκία, η Άγκυρα θα προωθεί έναν ομοεθνή του στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Οι λεπτομέρειες αυτού του πακέτου θα αποτελέσουν αντικείμενο εντατικών διαβουλεύσεων των αξιωματούχων κάθε πλευράς με χρονικό ορίζοντα την τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως προαναφέρθηκε, στις 17-18 Μαρτίου. «Ο Ντόναλντ Τουσκ θα πάρει στα χέρια του τις προτάσεις και θα επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες με την τουρκική πλευρά πριν τη Σύνοδο της 17ης-18ης Μαρτίου», ήταν η ανάρτηση στο Twitter του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Ήδη, πάντως έχουν προκύψει οι πρώτες αντιδράσεις καθώς τόσο η Ύπατη Αρμοστεία όσο και η Διεθνής Αμνηστία εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον ορισμό της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» για τους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ