ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα έχει συνέπειες σε όλους μας, λέει η Μέρκελ

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα έχει συνέπειες σε όλους μας, λέει η Μέρκελ
REUTERS/Hannibal Hanschke

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τετάρτη ότι το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου έχει δημιουργήσει μια δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα που θα πρέπει να αφορά όλη την Ευρώπη.

Μιλώντας στην Bundestag, πριν από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, η Μέρκελ προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα πρέπει να «εξαπατηθεί» από την μικρότερη εισροή μεταναστών στη Γερμανία, λόγω του κλείσιματος των συνόρων.

«Η σημερινή χαλάρωση (της εισροής) στην Γερμανία και ορισμένα άλλα κράτη μέλη είναι ένα πράγμα. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ένα άλλο και πρέπει να μας ανησυχεί όλους, γιατί θα έχει συνέπειες για όλους μας στην Ευρώπη», είπε.

Δεν μπορεί η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να πάρει μόνιμη μορφή, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η κα. Μέρκελ τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία ώστε να βρεθεί λύση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Μέρκελ επανέλαβε πως η Τουρκία παίζει κομβικό ρόλο ως χώρα τράνζιτ και πως η λύση βρίσκεται στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε την επιτάχυνση της συνδρομής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ειδικότερα στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Η κα. Μέρκελ τόνισε πως για πολύ καιρό η επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία αποτελούσε για αυτήν «κόκκινη γραμμή», ωστόσο τώρα η ίδια η Τουρκία ζητά να είναι μέρος της συμφωνίας ενώ δήλωσε πώς είναι η αναλογία 1 προς 1 για την μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία θα είναι εθελοντική, χωρίς την υποχρέωση ποσοστώσεων.

Η κα. Μέρκελ επέμενε ότι στόχος της συμφωνίας είναι να υπάρξει ίση κατανομή βαρών ενώ ξεκαθάρισε πως η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. απέχει πολύ και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων.

Η γερμανίδα καγκελάριος σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για την Τουρκία δήλωσε πως δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση στους όρους κι ότι η Άγκυρα θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια για να γίνει αποδεκτή η εφαρμογή της, ενώ η επιθυμία της Τουρκίας για μεγαλύτερη χρηματοδότηση είναι αποδεκτή και όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμα να ανταποκριθούν, αφού πρόκειται για τις ανάγκες των προσφύγων.

Η κα. Μέρκελ τόνισε πως η συμφωνία δεν έχει ακόμη κλείσει ενώ νομικά και πολιτικά ζητήματα πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστούν. Ωστόσο, για πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι μια μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία για το προσφυγικό. Παράλληλα, η κα. Μέρκελ δήλωσε πως η μεταρρύθμιση της συμφωνίας του Δουβλίνου είναι απαραίτητη, ειδικά αν θέλουμε την διατήρηση της συνθήκης Σένγκεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ