ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φ. Γεννηματά: H Ειδομένη είναι ντροπή για την Ευρώπη

Φ. Γεννηματά: H Ειδομένη είναι ντροπή για την Ευρώπη

Στην ανάγκη να «πάρει επιτέλους αποφάσεις» η Ευρώπη για το προσφυγικό, στάθηκε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

«Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι ντροπή για την Ευρώπη όχι μόνο για την Ελλάδα» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε αυτή τη σύνοδο «ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μία σημαντική ευκαιρία να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και την εθνική γραμμή που χαράξαμε οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα από όλα όσα συμφωνήσαμε».

Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε οκτώ συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες «πιστεύω ότι μπορεί να ανακουφιστεί άμεσα το πρόβλημα στην Ελλάδα αλλά και να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων» όπως είπε.

Τα οκτώ σημεία τα οποία ζήτησε η κ. Γεννηματά να υιοθετήσουν οι σοσιαλιστές ηγέτες είναι τα εξής:

-υλοποίηση της διαδικασίας επαναπροώθησης μεταναστών/προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία.

-μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα

-αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου και δημιουργία Μόνιμων Μηχανισμών Μετεγκατάστασης και Επανεγκατάστασης οικονομική στήριξη, όχι μόνο της Τουρκίας, αλλά και της Ιορδανίας και Λιβάνου που φιλοξενούν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

-σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής ώστε να απεμπλακεί σταδιακά το ΝΑΤΟ από τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων

-δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση των επιστροφών με την αναβάθμιση του ρόλου της Frontex

-οικονομική στήριξη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τις προσφυγικές ροές

-δημιουργία ασφαλών διαδρόμων για ευπαθείς ομάδες αλλά και στήριξη τους στους τόπους διαμονής τους (επαναφορά της πρότασης της Επιχείρησης “Κιβωτός” που είχε προτείνει η Φ. Γεννηματά στην προσύνοδο της Μάλτας τον περασμένο Νοέμβριο)

Διαβάστε ακόμα:

Χωρίς κοινό έδαφος ξεκίνησε η Σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ