ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας για την Κυπριακή ΑΟΖ

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας για την Κυπριακή ΑΟΖ
O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κούτρας ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

Σκληρή απάντηση έδωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, στην ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι θα «προστατέψει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της» με αφορμή την προκήρυξη από την Κυπριακή Δημοκρατία, του τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως κάθε κυρίαρχο κράτος ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά του επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό», είπε ο κ. Κούτρας και πρόσθεσε: «Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την απειλητική ρητορική της και να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πρόκληση τεχνητών κρίσεων και εντάσεων δεν ωφελεί την πορεία των διαπραγματεύσεων ούτε τη διαχείριση της ασταθούς κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι, δε, ιδιαίτερα αντιπαραγωγική».

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκεί όλα τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο επί του εδάφους και της θάλασσάς της, συμπεριλαμβανομένων των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης/ Υφαλοκρηπίδας της, όπως διασφαλίζονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επικυρώσει από το 1988.

Το ιστορικό

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί την κυπριακή κυριαρχία στο οικόπεδο 6 (όπως επισης σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα 8 και 10 οικοπεδα) της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «δεν θα επιτρέψει ούτε και τώρα σε ξένες εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδρογονανθράκων χωρίς άδεια σε πεδία της θαλάσσιας αρμοδιότητάς της και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα».

«Στο παρόν στάδιο που έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη φάση οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ, για επίτευξη περιεκτικής λύσης με στόχο την ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στην Κύπρο, η απόφαση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για διαγωνισμό, από τη μια παραβλέπει τα ίσα και αδιαχώριστα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πόρων του νησιού και από την άλλη παραβιάζει τα δικαιώματα της χώρας μας τα οποία πηγάζουν από την υφαλοκρηπίδα της περιοχής».

Κύπρος: Αυθαίρετη ερμηνεία των διεθνών συνθηκών

Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Άγκυρας ως «έκφανση της προκλητικής και αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και αυθαίρετης ερμηνείας των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, για τη νέα διαδικασία χορήγησης αδειών εξερεύνησης υδρογονανθράκων». Η Κυπριακή Δημοκρατία, επισημαίνει η ανακοίνωση, «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου, ιδιαίτερα σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία ολόκληρου του λαού της, χωρίς διακρίσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ