ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υβριδικός πόλεμος

Υβριδικός πόλεμος
REUTERS/Francois Lenoir (φωτογραφία αρχείου)

Ο υβριδικός πόλεμος αποτελεί μία στρατιωτική στρατηγική η οποία συνδυάζει στοιχεία συμβατικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, όπως επίσης και κυβερνοπολέμου.

Μέθοδοι όπως η προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση, η άσκηση πολιτικής πίεσης και η έμμεση ή άμεση υποστήριξη σε εξτρεμιστικούς πολιτικούς σχηματισμούς, αποτελούν μόνο μερικά από τα συνθετικά στοιχεία του υβριδικού πολέμου.

Τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Ε.Ε βρίσκονται σε φάση προσαρμογής σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η απόσχιση της Κριμέας, τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά και οι δραματικές εξελίξεις του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, όλα έχουν συμβάλλει στην αλλαγή του περιβάλλοντος ασφαλείας και όλα αποτελούν παραδείγματα υβριδικών πολέμων. Η «εμφάνιση» των υβριδικών απειλών αναγκάζουν τους διεθνείς Οργανισμούς και τα κράτη να λειτουργούν ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα: αυτό της συλλογικής άμυνας και της ταυτόχρονης διαχείρισης κρίσεων.

Ο υβριδικός πόλεμος δεν είναι κάτι νέο. Αντιθέτως, όπως σχολιάζει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι ρίζες του είναι τόσο παλιές, όσο και ο Δούρειος Ίππος. Αυτό που πλέον έχει αλλάξει, είναι η κλίμακα, η ταχύτητα και η ένταση. Και φυσικά είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το είδος αυτού του πολέμου λαμβάνει χώρα στα ανατολικά κράσπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όσο μακρινές και αν φαίνονται οι εικόνες του πολέμου στη Συρία που προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο πόλεμος αυτός λαμβάνει χώρα πολύ κοντά στην Ελλάδα.

Ήδη, η Αθήνα αντιμετωπίζει το βάρος των αποτελεσμάτων αυτού του είδους του πολέμου, δεχόμενη τα μεγάλα κύματα των προσφύγων που εγκαταλείπουν την εμπόλεμη ζώνη, αναζητώντας καταφύγιο και μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Μία Ευρώπη όμως που πλέον, μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, βρίσκεται ευθέως αντιμέτωπη με τις υβριδικές απειλές. Τρομοκρατία, προπαγάνδα, εκφοβισμός και χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (με αναρτήσεις και βίντεο που καλούν και απειλούν με νέα χτυπήματα), είναι μόνο ένα μέρος της υβριδικής απειλής. Πρόκειται για μία απειλή που ταράζει τα νερά και αλλάζει το περιβάλλον ασφαλείας, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά πλέον και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότερες απαντήσεις θα δοθούν στην εκδήλωση – ημερίδα που διοργανώνει το New York College, με χορηγό επικοινωνίας το CNN GREECΕ, την επίσημη υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και θέμα:

«Η Πρόκληση του Υβριδικού Πολέμου για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση Συρία, Ουκρανία και οι Μεταβολές στο Περιβάλλον Ασφαλείας».

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη, 7 Απριλίου και ώρα 16:00, στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στόχος είναι να δοθούν απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Τι είναι ο υβριδικός πόλεμος; Ποιες οι επιπτώσεις αυτού; Πρόκειται για κάτι νέο ή για κάτι που έχει τις ρίζες του στο βαθύ παρελθόν;
  • Έχει αλλάξει το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας; Με ποιον τρόπο τα γεγονότα σε Συρία και Ουκρανία έχουν «συμβάλλει» σε αυτές τις αλλαγές;
  • Ποια είναι τα «υβριδικά» όπλα της Ρωσίας;
  • Υβριδικός πόλεμος και τρομοκρατία. Με ποιον τρόπο συνδέονται;
  • Πως επηρεάζεται η Ελλάδα;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ