ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό, αξιολόγηση και δηλώσεις στελεχών κλονίζουν την κυβέρνηση

Προσφυγικό, αξιολόγηση και δηλώσεις στελεχών  κλονίζουν την κυβέρνηση
EUROKINISSI

Στη δίνη του προσφυγικού, της επιδίωξης για άμεση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που έχει καθυστερήσει και δεν φαίνεται να καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό, αλλά και των αντιδράσεων που προκαλούνται από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλούν αντιδράσειςκαι φέρνουν το Μαξίμου σε θέση απολογούμενου, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ο θόρυβος που προκλήθηκε από τη δήλωση του βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα πως «δεν απορρίπτει το όνομα Μακεδονία» για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Η παρέμβαση αυτή του κυρίου Μπαλαούρα προκάλεσε στην αντίδραση της αντιπολίτευσης. Με ανακοίνωσή της η ΝΔ ζήτησε να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση ο πρωθυπουργός σχετικά με τις δηλώσεις του Μάκη Μπαλαούρα. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: «Η δήλωση του κ. Μπαλαούρα έρχεται να προστεθεί σε ανάλογη πρόσφατη δήλωση του κ. Μουζάλα.

Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν προβεί στις ίδιες και ακόμη χειρότερες δηλώσεις. Και μάλιστα σε στιγμές που βρίσκονταν σε εξέλιξη κρίσιμες διπλωματικές μάχες. Έτσι υποσκάπτεται η εθνική γραμμή. Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών οφείλουν να πάρουν άμεσα ξεκάθαρη θέση»

Η δήλωση Μπαλαούρα έρχεται μια μέρα μετά την παρέμβαση του Δημήτρη Μάρδα πως θα αντιμετωπιστούν θετικότερα όσοι πρόσφυγες φέρουν χρήματα προς επένδυση στη χώρα. Την συγκεκριμένη τοποθέτηση ακολούθησε ουσιαστικά «άδειασμα» του κ. Μάρδα από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και συντονιστή για το προσφυγικό Δημήτρη Βίτσα. «Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποια περίπτωση επενδυτή μεταξύ των προσφύγων», είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας στον Αντένα.

Αποστάσεις από τη δήλωση Μάρδα κράτησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1. «Αυτή η ιστορία δεν πρόκειται να λύσει ούτε το προσφυγικό ούτε το πρόβλημα των επενδύσεων», δήλωσε ο άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστικές ήταν και τα μυνήματα κυβερνητικών στελεχών μετά τη σύσκεψη για το προσφυγικό, όπου ανέφεραν ότι «πρέπει να υπάρχει προσοχή από όλους, ώστε αφενός να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις, αφετέρου να μην πλήττεται η συνολική πολιτική της κυβέρνησης».

Παραμένει δισεπίλυτο το προσφυγικό

Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα παραμένουν 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες καθώς το οριστικό κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου και η καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας τους αναγκάζουν να παραμένουν σε κατάσταση αναμονής σχετικά με το μέλλον τους.

Σε αυτό το περιβάλλον και ενώ ο αριθμός των προσφύγων στη χώρα έχει ξεπεράσει τις 50.000 η κυβέρνηση φέρνει την Τετάρτη νομοσχέδιο στη Βουλή που θα ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής στα νησιά, τα λεγόμενα hotspots.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων φιλοξενίας τις επόμενες ημέρες, όπως και η αποκλιμάκωση της κατάστασης που υπάρχει στην Ειδομένη και τον Πειραιά, με τη μεταφορά των προσφύγων στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Παραμένει το δημοσιονομικό κενό

Στο μεταξύ η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να κλείσει την αξιολόγηση πριν τις 22 Απριλίου και πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Εντούτοις, δεν υπάρχουν ενδείξεις για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Η κυβέρνηση θα πρέπει στο Eurogroup της 22 Απριλίου να παρουσιάσει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (περί τα 5,4 δισ. ευρώ) τουλάχιστον, ώστε να μην μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις με ευθύνη της ελληνικής πλευράς.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευτεί και σημερινή ανεπίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Πάντως, την αυριανή μέρα σε πολιτικό επίπεδο θα απασχολήσει η συζήτηση για τη δικαιοσύνη στη Βουλή. Στην κυβέρνηση έχουν επενδύσει ιδιαιτέρως σε αυτή την διαδικασία καθώς θεωρούν πως τα ζητήματα της δικαιοσύνης και της διαπλοκής είναι από τα αδύναμα σημεία της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ