ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερασπίστηκε την επιλογή του Κορεάτη Γκλεν Κιμ ως συμβούλου του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Υπερασπίστηκε την επιλογή του Κορεάτη Γκλεν Κιμ ως συμβούλου του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την επιλογή του Κορεάτη Γκλεν Κιμ ως συμβούλου του υπερασπίστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για ένα χρονικό διάστημα παρείχε τις υπηρεσίες του probono (αμισθί).

«Δεν είναι σπάνια πρακτική οι άνθρωποι να δουλεύουν probono και μετά να υπογράφουν και μία σύμβαση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου του Σώματος Νικήτα Κακλαμάνη, αποφεύγοντας πάντως, να αναφερθεί στο ποσό με το οποίο αμείβεται ο Γκλεν Κιμ.

Στα ειρωνικά σχόλια του Νικήτα Κακλαμάνη πως πρόκειται για έναν φιλέλληνα που εργάστηκε δωρεάν και σε αυτή την περίπτωση να τον χρησιμοποιήσουν και άλλα υπουργεία «θα κερδίσουμε πολλά λεφτά έτσι», ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται απαξιωτικά. Θύμισε δε, ότι η κυβέρνηση μείωσε το κόστος των συμβούλων καθώς στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το κόστος για συμβούλους ήταν 14 εκατ. ευρώ, ενώ στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση ήταν μόνο 1 εκατ. ευρώ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η σύμβαση έγινε με το γραφείο του Γκλεν Κιμ που έχει μεγάλη εμπειρία σε χώρες της Ασίας και την Ισλανδία για τις κεφαλαιαγορές και μίλησε για μια πολύ καλή επιλογή. «Αισθάνομαι πολλές φορές ότι έχω απέναντί μου περισσότερους και με περισσότερα όπλα, να μην σας πω τι συμβούλους έχει το ΔΝΤ, αισθάνομαι πολλές φορές ότι η απέναντι πλευρά έχει περισσότερα όπλα», είπε και πρόσθεσε ότι ο Κορεάτης ασχολείται με καυτά θέματα, όπως τα κόκκινα δάνεια και τη διαπραγμάτευση για το χρέος. «Υπάρχουν οικονομικά, νομικά, χρηματοοικονομικά θέματα που κάθε κυβέρνηση χρειάζεται πιο εξειδικευμένες γνώσεις και γι’ αυτό χρειαζόμαστε συμβούλους», ανέφερε.

Ενοχλημένος από τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας πως δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε, όπως το ποσό με το οποίο αμείβεται ο Γκλεν Κιμ. «Μετά από οκτώ αναβολές συζήτησης της ερώτησης μου, λογικά θα έπρεπε να αποχωρήσω από την αίθουσα», είπε.

Λίγο αργότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την επένδυση στο Ελληνικό, είπε πως μέχρι το φθινόπωρο θα έρθει στη Βουλή η επικαιροποιημένη σύμβαση, προβλέποντας πως έως τότε θα έχουν καταλήξει οι συζητήσεις του ελληνικού δημοσίου με τον επενδυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ