ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η σημερινή αναμέτρηση Τσίπρα–Μητσοτάκη απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Η σημερινή αναμέτρηση Τσίπρα–Μητσοτάκη απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση
Στιγμιότυπο από συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων, που πραγματοποιήθηκ στην Ολομέλεια της Βουλής, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

H κυβέρνηση απέφυγε χθες επιδεικτικά να ασχοληθεί με τα τρία «Μ»: Τα θέματα Μάρδα, Μπαλαούρα και Μουζάλα δεν συζητήθηκαν σε καμία από τις πολλές κυβερνητικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με κεντρική, εκείνη στην Βουλή, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Το Μαξίμου έχει το βλέμμα του επικεντρωμένο στην αποψινή πολιτική μάχη στη Βουλή και δεν επιθυμεί τίποτε άλλο να αποσπάσει την προσοχή του ή να δημιουργήσει συνθήκες που θα βλάψουν επικοινωνιακά την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου από νωρίς υπήρξε μία σαφής αποδοκιμασία (μέσω δηλώσεων) της ιδέας Μάρδα από τους κ.κ. Παππά και Βίτσα, ενώ ουδείς ασχολήθηκε με την προσωπική θέση του Μάκη Μπαλαούρα να δεχτεί ακόμη και τον όρο «Μακεδονία» ως επίσημη ονομασία για την ΠΓΔΜ. Όσο για το θέμα Μουζάλα «είναι σαν να μην υπάρχει» αναφέρει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, επιβεβαιώνοντας ότι ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρόκειται να βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του ποντάρουν στην σημερινή αναμέτρηση στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξ αυτού του λόγου θεωρείται δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει επιτακτικά για μία ακόμη φορά από τη Νέα Δημοκρατία να αποσαφηνίσει την στάση της απέναντι σε μία σειρά θεμάτων για τα οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση υπάρχουν ερωτηματικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει εάν ταυτίζεται με προηγούμενους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά πάνω σε θέματα δικαιοσύνης και επιπλέον να απαντήσει με ακρίβεια ποιες οι σχέσεις της ΝΔ με τους κατηγορούμενους για εκβιασμό δημοσιογράφους, ένας εκ των οποίων έκοβε τιμολόγια για να πληρωθούν από την Συγγρού. Συγχρόνως, η κυβέρνηση θα ζητήσει από την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει ακόμη και τώρα κάποια οικονομική σχέση με τους φερόμενους ως εκβιαστές.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει και έγγραφα–ντοκουμέντα, τα οποία σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου εκθέτουν την Νέα Δημοκρατία, όμως θα προσπαθήσει να αποφύγει να αναφερθεί σε ονόματα προσώπων που εμπλέκονται σε διάφορες υποθέσεις. Επίσης, τουλάχιστον στην πρωτολογία του αναμένεται να αποφύγει –λένε συνεργάτες του– τα χτυπήματα κάτω από την ζώνη και θα εξαρτήσει την στάση από την συνολικότερη συμπεριφορά και τους χειρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αντιστρέψει την εικόνα για να αποδείξει –όπως αναφέρουν στελέχη της– ότι η εμπλοκή του στο θέμα της εισαγγελέως Τσατάνη έγινε, όχι για να υπάρξει συγκάλυψη, αλλά για να αποφευχθεί μία τέτοια εξέλιξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ