ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρας τεστ για την κυβέρνηση η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό

Κρας τεστ για την κυβέρνηση η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπηρεσίας Ασύλου, Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σύσταση Γενικής Γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της Ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 180/29.6.2013), διατάξεις για την εργασία δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις», την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Στην πρεμιέρα της εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό στρέφει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση θεωρώντας ότι αποτελεί κρας τεστ για την εξέλιξη συνολικά του καυτού προβλήματος. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό την Δευτέρα με βάση το περιεχόμενο της συμφωνίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία περί τους 500 πρόσφυγες και μετανάστες.

Συγχρόνως, επιδιώκει να επισπεύσει τις διαδικασίες εκκαθάρισης της Ειδομένης για να πάρει σειρά ο Πειραιάς και να προλάβει την αύξηση της κίνησης στο λιμάνι λόγω των εορτών του Πάσχα.

Η κυβέρνηση πέρασε σχετικα ανώδυνα τον κάβο της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή για το προσφυγικό παρά τις ενστάσεις και αντιρρήσεις που εξέφρασαν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενοι κυρίως από την γνωστή ομάδα των 53. Για παραδειγμα η κ. Κατριβανου καραψηφισε το αρθρο 60 ενω η κ. Χριστοδουλοπουλου για το ιδιο αρθρο ψηφισε παρων. Παρ’ όλα αυτά έχει τις κεραίες της τεντωμένες για ενδεχόμενα εσωκομματικά προβλήματα γνωρίζοντας ότι το προσφυγικό ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αγγίξει ευαίσθητες για τον ΣΥΡΙΖΑ χορδές, διαταράσσοντας τις ισορροπίες.

Και αυτές τις ισορροπίες επιθυμεί να διαφυλάξει το Μέγαρο Μαξίμου εν όψει του κλεισίματος της διαπραγμάτευσης και των κρίσιμων ψηφοφοριών που έπονται στη Βουλή. Οι τροϊκανοί ξεκινούν και πάλι τις επαφές με την ελληνική πλευρά την Δευτέρα και το οικονομικό επιτελείο εκφράζει την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Το ορόσημο που έβαλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσδιορίζοντας την 22α Απριλίου ως ημερομηνία για το πέρας της αξιολόγησης συμπίπτει με το προγραμματισμένο Eurogroup,το οποίο θα αποφανθεί εάν πράγματι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα και πριν από την έλευση της 22ας Απριλίου η κυβερνητική πλειοψηφία θα πρέπει να έχει καταθέσει και ψηφίσει στη Βουλή όλες τις νομοθετικές εκκρεμότητες που συγκροτούν το πακέτο της αξιολόγησης.

Τα μηνύματα από τους θεσμούς είναι σχετικά ενθαρρυντικά και δείχνουν πώς ενδεχομένως να μην προκύψουν σημαντικά προβλήματα κατά την επανάληψη της διαπραγμάτευσης. Οι θεσμοί θα αποχωρήσουν από την Αθήνα γύρω στις 12 με 13 Απριλίου προκειμένου να συμμετάσχουν στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στο διάστημα 15-17 του μήνα στην Ουάσιγκτον, όπου θα βρεθεί και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εκεί ο υπουργός οικονομικών θα επιδιώξει κάποιες διερευνητικές επαφές με επιτελείς του ΔΝΤ για το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους. Εάν πάνω σ’ αυτό το ζήτημα υπάρξουν θετικές εξελίξεις, τότε η κυβέρνηση πριν από το Πάσχα θα μπορούσε να παρουσιάσει επικοινωνιακά ως επιτυχία μία συμφωνία- πακέτο που να περιλαμβάνει και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ