ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου «βλέπουν» στην κυβέρνηση

Κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου «βλέπουν» στην κυβέρνηση
Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο επιθυμεί η κυβέρνηση και, μάλιστα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί έως τις 22 Απριλίου

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σχεδιασμός, ώστε η Βουλή να παραμείνει ανοιχτή για την ψήφιση των αναγκαίων μέτρων –εφόσον αυτό καταστεί απαραίτητο– έως και την Μεγάλη Τετάρτη.

Η κυβέρνηση, ως ήταν φυσικό, απορρίπτει όλες τις θεωρίες του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να λάβει ούτε ένα επιπλέον ευρώ μέτρα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Στο πνεύμα αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να καταρρίψει στην Βουλή χθες και τον ισχυρισμό Τόμσεν περί απομείωσης του χρέους, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην λήψη πρόσθετων μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου η έναρξη της συζήτησης με το χρέος είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Το Μέγαρο Μαξίμου αρνείται πεισματικά την προοπτική τού να λάβει και πρόσθετα μέτρα, όπως επιθυμούν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, γνωρίζοντας ότι αυτά θα πληγώσουν τον κεντρικό πυρήνα της μέχρι τώρα φιλοσοφίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε κάποια αξιακά ζητήματα. Για παράδειγμα, όπως επισημαίνουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο CNN Greece, όταν το ΔΝΤ ζητεί επιπλέον μέτρα αυτά θα επηρεάσουν προς το χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις, θα απελευθερώσουν τις μαζικές απολύσεις και, οπωσδήποτε, θα περιλαμβάνουν μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων –που έχουν ως τώρα προστατευθεί– και, φυσικά, οριζόντιες περικοπές και στις κύριες συντάξεις.

Όλα αυτά συζητήθηκαν στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε χθες ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Αμφότεροι εμφανίζονται να συμφωνούν πως η συμφωνία πρέπει να κλείσει μέσα στον Απρίλιο στην βάση των όσων ψηφίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Απαντώντας στη Λαγκάρντ

Με δριμύτητα ο πρωθυπουργός απάντησε στα όσα περί ανοησιών ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ στην επιθετική της επιστολή ως απάντηση στο δικό του γράμμα διαμαρτυρίας. Και μιλώντας για «ανοησίες», επικαλέστηκε όλα τα λάθη που έκανε από το 2010 κι έπειτα το ΔΝΤ «στου κασίδι το κεφάλι», δηλαδή στο ελληνικό πρόγραμμα, παραθέτοντας αριθμούς.

Ανέφερε ότι το 2011 το ΔΝΤ προέβλεψε ύφεση -2,6%, όμως το αποτέλεσμα ήταν -7,1%. Αντιστοίχως, για το 2012 υπολόγιζε ανάπτυξη 1,1% και για το 2013 2,1% και είχαμε το 2012 ύφεση -6,6% και το 2013 ύφεση -3,3%.

Για πρώτη φορά, τόσο ανοιχτά μιλώντας σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι ευθύνεται και για την επιβολή των capital controls, υλοποιώντας μία «σχεδιασμένη τακτική εξάντλησης της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγματευτικής ισχύος της ελληνικής κυβέρνησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ