ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρίτσης: Η συμφωνία δεν προβλέπει ότι κάθε μέρα θα φεύγει ένα καραβάκι από τα νησιά

Κυρίτσης: Η συμφωνία δεν προβλέπει ότι κάθε μέρα θα φεύγει ένα καραβάκι από τα νησιά
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

“Η συμφωνία δεν προβλέπει ότι κάθε μέρα θα φεύγει ένα καραβάκι από τα νησιά στην μικρά Ασία και πίσω”, ανέφερε ο Γιώργος Κυρίτσης , εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.

“Το ενδιαφέρον των ανθρώπων που βρίσκονται στα νησιά με το καθεστώς της συμφωνίας είναι αυξημένο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν αιτηθεί άσυλο. Δεν μπορώ να διαβεβαιώσω ότι θα γίνουν επαναπροωθήσεις μέχρι την Παρασκευή”, σημείωσε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στον Σκάι και πρόσθεσε πως η διαδικασία αιτήσεων ασύλου είναι περίπλοκη.

“Ο κατάλογος των αιτούντων μεταφέρεται στις τουρκικές αρχές, εγκρίνεται, μετά τσεκάρουν οι δικές μας αρχές. Έτσι φτιάχνεται ο τελικός κατάλογος με τον οποίο γίνεται η μεταφορά. Είναι μια περίπλοκη διαδικασία”.

“Το προσωπικό που εξετάζει τους καταλόγους υπάρχει. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι η ταχύτητα επεξεργασίας και διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου, όχι των καταλόγων”, διευκρίνισε ο ίδιος.

“Η διαδικασία είναι αυτή που προβλέπεται από τη συμφωνία. Εφόσον υπάρχουν αιτήσεις ασύλου, θα πρέπει να γίνει επεξεργασία σε αυτές. Δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τη διαδικασία ασύλου, μόνο και μόνο για να έχουμε δρομολόγια”, επεσήμανε.

Όσον αφορά τη Χίο, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι “θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να μεταφερθούν οικογένειες με παιδιά από τη Χίο στη Λέρο , για να αποφορτιστεί η κατάσταση”.

“Η επίσημη κρατική επικοινωνία υπονομεύεται από τη δράση ανθρώπων αλλά και μέσα από κοινωνικά δίκτυα. Ο προσφυγικός πληθυσμός είναι πολύ ευάλωτος σε παραπληροφόρηση. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε”, ανέφερε.

“Οι αξιωματικοί του λιμενικού έχουν συγκεκριμένη ιεραρχία. Θα πρέπει να αναφέρονται στην ηγεσία τους. Δεν είναι θέμα των καναλιών. Πρέπει να απευθυνθούν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πρόσθεσε και απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τις άτυπες δομές, γιατί οι διαδικασίες ασύλου δεν μπορούν να εξεταστούν εκεί.

Σχετικά με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, είπε: “Το πλάνο είναι μέχρι το Πάσχα το λιμάνι να έχει αποφορτιστεί πλήρως ή σχεδόν πλήρως. Στις 12 Απριλίου να έχουν μεταφερθεί σε δομή στον Σκαραμαγκά. Στην Ειδομένη, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία”.

“Το να βάζει κανείς ημερομηνίες δεν είναι το πιο έξυπνο πράγμα. Από την άλλη σε αυτοδεσμεύει. Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία”, κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ