ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών : Οι τελικές προβλέψεις για σύγκρουση συμφερόντων,όρους εχεμύθειας

Κώδικας Δεοντολογίας Βουλευτών : Οι τελικές προβλέψεις για σύγκρουση συμφερόντων,όρους εχεμύθειας

Να κόψει τις δυνατότητες ανάπτυξης «ανάρμοστων σχέσεων» μεταξύ βουλευτών και οικονομικών ή άλλων συμφερόντων, επιχειρεί μέσα από τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Στο τελικό κείμενο των προτάσεων του Προέδρου της Βουλής που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δεοντολογίας και Κανονισμού της Βουλής και έχει ολόκληρο στη διάθεσή του το CNN Greece, θεσπίζονται γενικές αρχές τις οποίες οφείλουν να τηρούν οι βουλευτές, όπως το να ασκούν τα καθήκοντά τους με αντικειμενικότητα, αλλά και να τηρούν τις αρχές της εχεμύθειας και της εμπιστευτικότητας.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους υπογράφουν και σχετική δήλωση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 5 παρ. 1 που αφορά στη χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών και εγγράφων προς ίδιον όφελος, «οι βουλευτές οφείλουν να μην χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος ή προς όφελος τρίτου
προσώπου εμπιστευτικές πληροφορίες και έγγραφα, που περιέχονται σε γνώση τους εκ της άσκησης των καθηκόντων τους. Ως προς τις πληροφορίες και τα έγγραφα που αναφέρονται στα άρθρα 146 και 147 του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. παραβίαση της μυστικότητας), ισχύει απόλυτη απαγόρευση χρήσης τους, ανεξαρτήτως εάν συντρέχει το στοιχείο
του ιδίου οφέλους».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου πως «κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οι βουλευτές υπογράφουν δήλωση ότι αναλαμβάνουν την υποχρέωση της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου».

Σε σχέση με το προσχέδιο που είχε δοθεί πριν από λίγους μήνες στη δημοσιότητα, στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει η φράση που ανέφερε οτι οι βουλευτές επί μια 2ετία, σε περίπτωση μη επανεκλογής τους, δεν μπορούσαν να χρησιμοποιούν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Οι βουλευτές εάν υποπέσουν σε αυτό το παράπτωμα, τους δίνεται η δυνατότητα να αιτιολογήσουν την απόφασή τους, ειδικά εάν πρόκειται για λόγους δημοσίου συμφέροντος. «Στην περίπτωση που βουλευτής γνωστοποιεί με οποιονδήποτε τρόπο προς τρίτους πληροφορίες ή έγγραφα του εδαφίου α’ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, λαμβάνεται ιδιαίτερα υπ΄όψιν η αιτιολόγηση της απόφασής του, σε συνδυασμό με τις αρχές της διαφάνειας και της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος».

Στον Κώδικα Δεοντολογίας δίνεται ακόμη η δυνατότητα στην επιτροπή Δεοντολογίας να λειτουργήσει αυτεπάγγελτα εάν διαπιστωθεί «παραβατική συμπεριφορά». Όπως αναφέρεται, «σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής
Δεοντολογίας μπορεί να επιληφθεί ζητήματος αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς βουλευτή και αυτεπαγγέλτως».

Προβλέπονται πειθαρχικά μέτρα, εάν κάποιος βουλευτής παραβιάσει τη διάταξη περί σύγκρουσης συμφερόντων, όπως η περικοπή της αποζημίωσης του, ο προσωρινός αποκλεισμός του διάρκειας έως 15 ημερών από τις συνεδριάσεις της Βουλής ή ο αποκλεισμός από συνεδριάσεις συγκεκριμένης επιτροπής που συζητείται ζήτημα σχετικό με την ελεγχόμενη σύγκρουση συμφερόντων.

Όταν δε, παραβιάζεται η διάταξη για την αποδοχή δώρων, μπορεί να περικοπεί μέχρι το 1/ 2 της αποζημίωσης του ή να υποχρεωθεί να επιστρέψει το ωφέλημα.

Στον Κώδικα Δεοντολογίας ζητείται από τους βουλευτές να μην υιοθετούν βίαιες συμπεριφορές ή ρητορική μίσους, φωτογραφίζοντας και συμπεριφορές βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Οι τελικές προτάσεις ελήφθησαν σε συνεννόηση με τα κόμματα που μελέτησαν το προσχέδιο και διατύπωσαν τις προτάσεις τους.

deontologia-12
deontologia-22
deontologia-32
deontologia-42
deontologia-52
deontologia-62

ΔΗΜΟΦΙΛΗ