ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφεται η σύμβαση για τον ΟΛΠ μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και COSCO

Υπογράφεται η σύμβαση για τον ΟΛΠ μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και COSCO
Ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει τη σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και αυτήν της COSCO στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης του κινεζικού ομίλου στο Πεκίνο, στις 26 Αυγούστου 2010 REUTERS/Barry Huang/Files

Η μεγάλη ημέρα για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης έφθασε.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Αλέξη Τσίπρα η υπογραφή της σύμβασης για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation.

Αργότερα στο Ζάππειο, όμως, θα γίνει ειδική φιέστα για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ στους Κινέζους παρουσία σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου και πολλών επίσημων προσκεκλημένων. Έχει την σημασία του το γεγονός εάν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του Ζαππείου θα δώσει το παρών και ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος ακόμη και με πολύ πρόσφατες δηλώσεις του αντιδρούσε στην πώληση του λιμανιού στον κινεζικό κολοσσό.

Ως γνωστόν, η συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την COSCO ολοκληρώθηκε με οδηγία του ίδιου του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, που φέρεται να ζήτησε να προχωρήσουν και οι εννέα ιδιωτικοποιήσεις που προβλέπονται στην συμφωνία με τους δανειστές χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι όποιες αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συμφωνία ουσιαστικά έκλεισε όταν ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο ελβετικό Νταβός κι ενώ ήδη είχε συνομιλήσει αρκετές φορές με τον Κινέζο πρωθυπουργο.

Η σημερινή εκδήλωση έχει βέβαια και τον συμβολισμό της για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενός κόμματος που παραδοσιακά τασσόταν κατά των αποκρατικοποιήσεων. Η πώληση του ΟΛΠ έχει ήδη ξεσηκώσει τους πρώην συντρόφους του πρωθυπουργού που έφυγαν προς την ΛΑΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ