ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κυβέρνηση καταθέτει ταυτόχρονα τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό

Η κυβέρνηση καταθέτει ταυτόχρονα τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό
EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Σε ανατροπή του στρατηγικού σχεδιασμού της ως προς την διαδικασία της αξιολόγησης προχωρά η κυβέρνηση η οποία ανακοίνωσε χθες αιφνιδιαστικά την κατάθεση των δύο κρίσιμων νομοσχεδίων, δηλαδή του ασφαλιστικού και του φορολογικού την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Εξίσου αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ το Μαξίμου επιβεβαίωσε την αποψινή συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ, σε μία πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού να αναζητήσει συμμάχους ώστε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση.

Η απόφαση για την υποβολή στη Βουλή του ασφαλιστικού και του φορολογικού -για τα οποία η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν υπάρχουν διαφορές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- ελήφθη χθες το μεσημέρι στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα και βρήκε σύμφωνα όλα τα στελέχη που συμμετείχαν.

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, ωστόσο την παρουσιάζει περίπου ως μονόδρομο μετά το αδιέξοδο που οδήγησε στην παύση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό επιχειρεί -σύμφωνα με πηγές- να ασκήσει πίεση κυρίως προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποδίδοντας την ευθύνη για την καθυστέρηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Είναι ενδεικτικές οι χθεσινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε το ΔΝΤ για κωλυσιεργία στην διαπραγμάτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Φρανσουά Ολάντ να ασκήσει την επιρροή του και στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης και συγχρόνως θα του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση των δύο νομοσχεδίων χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς. Μεταξύ άλλων στην συνάντηση εργασίας με τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να πει ότι η κυβέρνηση θα ενσωματώσει αλλαγές και τροποποιήσεις στα δύο νομοσχέδια εφόσον προκύψει συμφωνία με τους δανειστές. Και επίσης θα υποστηρίξει πως για λόγους συνέπειας προς τους βουλευτές η κυβέρνηση καταθέτει τα νομοσχέδια ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος κοινοβουλευτικός χρόνος για να συζητηθούν χωρίς πίεση.

Ο πρωθυπουργός μετά το Παρίσι και την συνάντησή του με τον Ολάντ θα ταξιδέψει στο Στρασβούργο όπου το πρωί αύριο θα έχει γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Σημειωτέον πως η κυβέρνηση αρνείται πως η κατάθεση των νομοσχεδίων συνιστά μονομερή ενέργεια και μάλιστα κύκλοι της αναφέρουν πως «μονομερής ενέργεια είναι η απροθυμία κάποιων θεσμών στο να κλείσει η αξιολόγηση», θυμίζοντας τους διαλόγους Τόμσεν και Βελκουλέσκου.

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος ως επίσημος ομιλητής σε προγραμματισμένο (αυτή την φορά) δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχωρεί αύριο για την Ουάσιγκτον όπου έχει προγραμματισμένες σημαντικές άτυπες επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Τζακ Λιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ