ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ή ανασχηματισμό; Τι έχει αποφασίσει ο Αλ. Τσίπρας

Εκλογές ή ανασχηματισμό; Τι έχει αποφασίσει ο Αλ. Τσίπρας

Αλλαγή στρατηγικής ή κινήσεις τακτικής; Κλίμα καλοκαιριού με πιθανή ρήξη ή κινήσεις εντυπωσιασμού, ίσως και κατευνασμού πιθανών αντιδράσεων λόγω των μέτρων που έρχονται;

Ερωτήματα που προκύπτουν αβίαστα μετά τις δύο χθεσινές αιφνιδιαστικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτα ήταν η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και λίγες ώρες αργότερα, η ανακοίνωση του ξαφνικού ταξιδιού του στη Γαλλία προκειμένου να συναντήσει τον Φρανσουά Ολάντ.

Στα Ηλύσια Πεδία ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει πράξη αυτό που ονομάζει «πολιτική διαπραγμάτευση» αναζητώντας το σχηματισμό μιας άτυπης συμμαχίας εντός ΕΕ η οποία θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση απέναντι στο ΔΝΤ.

Αν και το παρελθόν έχει δείξει ότι αυτού του τύπου η τακτική έχει αμφίβολα αποτελέσματα, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν την αξιολόγηση και σίγουρα πολύ πριν το πρώτο εικοσαήμερο του Ιουνίου όταν και πρέπει να καταβληθεί δόση 2.2 δις στην ΕΚΤ.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια έσχατη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να περάσει το σκόπελο των σκληρών διαπραγματεύσεων, καθώς η απόπειρα εκμετάλλευσης της υπόθεσης wikileaks είχε μηδαμινά αποτελέσματα μετά και το «άδειασμα» από την Άνγκελα Μέρκελ που ξεκαθάρισε ότι Ταμείο και Ευρώπη πάνε μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εκλογές ή ανασχηματισμός;

Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα δεν περνάει, αυτή τη στιγμή, το σενάριο των εκλογών όμως ήδη στο χαρτί έχουν αρχίσει να γράφονται ονόματα προς υπουργοποίηση σε ένα ανασχηματισμό που σχεδιάζεται τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού. Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες βολιδοσκοπούν προθέσεις συγκεκριμένων πολιτικών οι οποίοι διαθέτουν δύο χαρακτηριστικά: πρώτον, είναι ευρείας πολιτικής αποδοχής και δεύτερον, χαίρουν εκτίμησης σε οικονομικά κέντρα κυρίως του εξωτερικού.

Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιθυμεί αφενός, να δείξει ότι η κυβέρνησή του έχει κοινωνική και πολιτική απήχηση εντός της χώρας και αφετέρου, να διασφαλίσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με οικονομικά κέντρα που θα μπορέσουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στο Μαξίμου θεωρούν ότι ένα υπουργικό σχήμα με αυτά τα χαρακτηριστικά θα καταφέρει να διεμβολίσει τόσο το χώρο της Κεντροαριστεράς όσο και το χώρο του κέντρου που «ελκύεται» στον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ, η επιτυχία ενός τέτοιου σχεδιασμού θα «τέλειωνε» και τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Προκειμένου, βέβαια, να γίνουν όλα αυτά, πρέπει πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση και για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ