ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Μαξίμου αποτιμά τη διήμερη περιοδεία Τσίπρα εν όψει της επιστροφής των θεσμών

Το Μαξίμου αποτιμά τη διήμερη περιοδεία Τσίπρα εν όψει της επιστροφής των θεσμών
Στιγμιότυπο από την άφιξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Στρασβούργο, όπου συναντήθηκε με τον Μάρτιν Σουλτς στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη 14 Απριλίου 2016 EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Εν αναμονή της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα βρίσκεται η κυβέρνηση, περιμένοντας συγχρόνως και τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, για την οποία ωστόσο δεν συντηρεί αυξημένες προσδοκίες.

Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας της αξιολόγησης και κατόπιν να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση δεν θέλει να ανακατέψει στην διαπραγμάτευση το θέμα του χρέους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τους στόχους του ΔΝΤ για την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Όμως, τα «πρόσθετα μέτρα» αποτελούν απαγορευμένες λέξεις για το κυβερνητικό επιτελείο, που ολοκλήρωσε αργά το βράδυ την διήμερη περιοδεία του σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες, με στόχο να πείσει ευρωπαίους εταίρους και θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Οι επαφές Τσίπρα σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Αυτό που πέτυχε ο Αλέξης Τσίπρας με τις επαφές του είναι μία επιβεβαίωση από τους Φρανσουά Ολάντ και Μάρτιν Σουλτς ότι η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει άμεσα, προφανώς την επόμενη εβδομάδα και, οπωσδήποτε, πριν από το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής, αλλά και μία διαπίστωση από πλευράς του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, του επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος, ότι μία κυρίαρχη χώρα μπορεί να αποφασίζει μόνη της πώς θα υλοποιήσει τους στόχους που προβλέπονται από μία συμφωνία και όχι με βάση τις αξιώσεις άλλων, δηλαδή του ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός, εκ των πραγμάτων, επέστρεψε ικανοποιημένος από το ταξίδι του και στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα ενημερωθεί για το κλίμα στο ΔΝΤ από τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη που συμμετέχουν στις εργασίες του περίφημου Ουάσιγκτον Γκρουπ.

Πάντως, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συγκλίσεις με τους δανειστές ακόμη και στο φορολογικό και το ασφαλιστικό επομένως όταν τα δύο νομοσχέδια κατατεθούν στη Βουλή προφανώς θα έχουν και την πινελιά, άρα την έγκριση των θεσμών.

Στη Βουλή σήμερα ο πρωθυπουργος

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα δώσει το παρών και στην συζήτηση στη Βουλή για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις υποθέσεις χορήγησης δανείων από τις τράπεζες σε πολιτικά κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης κατόπιν αιτήματος των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Η κυβέρνηση δεν θέλησε να δώσει διάσταση στις εκρηκτικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, πέραν ενός σχολίου της Όλγας Γεροβασίλη που μίλησε για λεκτικό ατόπημα. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα «Πολάκη» στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ