ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εν μέσω σύγκρουσης πέρασε η πρόταση εξεταστικής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Εν μέσω σύγκρουσης πέρασε η πρόταση εξεταστικής για δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Με κορόνες, δηλητηριώδεις ατάκες, φαρμακερά σχόλια και σε έντονα συγκρουσιακό κλίμα, αλλά εν τέλει με ομοφωνία, «πέρασε» από την ολομέλεια της Βουλής η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Με δεδομένη την στήριξη όλων των κομμάτων, η ονομαστική ψηφοφορία θεωρήθηκε περιττή και από την έδρα ανακοινώθηκε ότι τα κόμματα θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τη Δευτέρα 18 Απριλίου τα ονόματα των βουλευτών που θα μετάσχουν. Θα απαρτίζεται από 23 άτομα και μέσα σε δύο μήνες από τη συγκρότησή της σε Σώμα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να υποβάλλει το πόρισμά της.

Η πολύωρη συζήτηση χρωματίστηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, από την οξύτατη αντιπαράθεση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, δίνοντας μια γεύση του κλίματος που θα διεξαχθεί το επόμενο διάστημα ο πολιτικός διάλογος, αλλά και οι εργασίες της επιτροπής.

Το «μότο» των βουλευτών από τα κόμματα της συγκυβέρνησης πως πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος του αμαρτωλού τριγώνου διαπλοκής, ενώ από την αντιπολίτευση, οι βουλευτές της υποστήριξαν πως η πρόταση των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στη δεδομένη χρονική στιγμή στοχεύει στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα μεγάλα προβλήματα, όπως η πορεία της οικονομίας και το προσφυγικό.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ήταν ο άγριος καυγάς Μανιάτη – Μουμουλίδη στο περιστύλιο της Βουλής με αυτήκοους μάρτυρες να μεταφέρουν πως ακούστηκαν πολλά ... γαλλικά και εκφράσεις πεζοδρομίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι ταυτίζεται με τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ και όσους θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα ασφυξίας στη χώρα.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του πατάει πάνω στις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει, ενώ στέλνοντας μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματός του, επεσήμανε πως η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα, γιατί αυτό ορίζει η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού που όλοι πρέπει να τηρήσουν. Αναφέρθηκε στην σημερινή απόφαση του Μάριο Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση, λέγοντας ότι το παραμύθι της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει δράκο.

Κατηγόρησε ακόμη, τη ΝΔ ότι επιχειρεί να διατηρήσει τη σιωπή της πάνω σε κρίσιμα ζητήματα και γι αυτό «στρίβειν δια των αγωγών και των μηνύσεων». Σχολίασε δε, καυστικά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες που επανέλαβε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας αν ο πατέρας του περίμενε 25 χρόνια για να γίνει πρωθυπουργός,
εκείνος θα περιμένει περισσότερο.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι το συμφέρον της χώρας δεν ταυτίζεται με συμφέρον της κυβέρνησης και του προσωπικά του πρωθυπουργού. «Θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών», είπε.

Με τον αέρα των ευνοϊκών για την αξιωματική αντιπολίτευση ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την Ελλάδα σε Banana Republic, σε ψευδοδημοκρατία της Μπανανίας, όπως είπε επί λέει και απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για ταύτιση με το ΔΝΤ, είπε ότι η κυβέρνηση με την ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό της ενίσχυσε το ρόλο και της απαιτήσεις του Ταμείου.

Οι απειλές Πολάκη κατά δημοσιογράφων «χρησιμοποιήθηκαν» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που απαντώντας στις αιχμές του Αλέξη Τσίπρα για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη των κ.κ. Σαμαρά και Κουμουτσάκου, αναρωτήθηκε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, «να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;». Τον Παύλο Πολάκη για τις δηλώσεις του, αλλά και τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Γιώργο Σταθάκη για τις υποθέσεις με τα πόθεν έσχες τους, κάλυψε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε απο τον Αλέξη Τσίπρα στην υπόθεση Παπασταύρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον κατηγορεί ότι δεν μπορεί να ασκεί πιέσεις στη Δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στην κυβέρνηση ήταν και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Φώφη Γεννηματά να υπογραμμίζει πως την κυβέρνηση δεν την σώζει κανένας αντιπερισπασμός. «Αν δεν το έχετε καταλάβει ακόμη, σας ενημερώνουμε εμείς: η παράσταση «ηρωική διαπραγμάτευση Νο 2 δεν έχει επιτυχία, ούτε με τη στολή παραλλαγής του κ. Καμμένου, λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει», είπε και αναφερόμενη στα δάνεια των κομμάτων, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορέι να κοιτάξει τους πολίτες στα μάτια, καθώς είναι το μόνο από τα κόμματα που ανέθεσε τη διερεύνηση των οικονομικών του στις 6 μεγαλύτερες εταιρίες ορκωτών λογιστών.

Στην πορεία των διαπραγματεύσεων επικέντρωσε την ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει τους πολίτες, αφού έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο την συντριπτική πλειοψηφία των άγριων μέτρων.

Οικονομία, προσφυγικό και δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν στο στόχαστρο του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στον Μάριο Ντράγκι, ανέφερε πως «η χώρα εξελίσσεται και φτάσαμε στη μέρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούν και τις αναφορές στον Μάριο Ντράγκι».

Με το κουστούμι του κυβερνητικού εταίρου, ο πρόεδρος του ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ανέφερε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει ποιοι είναι οι νταβατζήδες που έλεγξαν τη μεταπολίτευση. Πρόσθεσε δε, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019.

Στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει, προέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Η Χρυσή Αυγή απαιτεί οι κλέφτες να μπουν φυλακή», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ