ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Κοτζιάς: Το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν

Ν. Κοτζιάς: Το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την εκτίμηση πως το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Παράλληλα διατύπωσε την άποψη ότι η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας χρειάζεται χρόνο για να κριθεί ενώ άσκησε κριτική στην πΓΔΜ για το κλείσιμο των συνόρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι το προσφυγικό αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ευκαιρία για την στενότερη συνεργασία με Βερολίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, αφού όπως είπε, «Όσο καιρό κυριαρχούσαν τα οικονομικά ζητήματα της κρίσης, οι σχέσεις με χώρες που έχουν γεωοικονομική ισχύ εντός της Ε.Ε. ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Κάποιοι μας ήθελαν και θέλουν ως αποικία χρέους. Στο προσφυγικό οι συσχετισμοί ισχύος είναι διαφορετικοί καθότι σ’ αυτό κυριαρχούν η γεωπολιτική και οι ροές ανθρώπων.»

Ο κ. Κοτζιάς άσκησε αυστηρή κριτική στη στάση που κράτησε η πΓΔΜ απέναντι στους πρόσφυγες, λέγοντας ότι, «Παραβίασε πολλαπλώς τον διεθνή νόμο. Της συστήσαμε να αναλογιστεί τι κάνει και τι συνέπειες θα έχει αυτό στις μελλοντικές σχέσεις της με το ευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα. Ευθύνες έχουν και εκείνα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που παρά την παρουσία τους στην ΠΓΔΜ δεν την απέτρεψαν από αυτή τη συμπεριφορά», ενώ πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ζητήματα με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα.

Ερωτηθείς σχετικά με την συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς είπε πως χρειάζεται χρόνος για να κριθεί ενώ τόνισε πως πρέπει να προωθείται στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ