ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση: Πολιτικές εξελίξεις αν ληφθούν νέα μέτρα

Διαπραγμάτευση: Πολιτικές εξελίξεις αν ληφθούν νέα μέτρα
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δήλωση «βόμβα» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η νέα φάση της διαπραγμάτευσης.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» ο Γιάννης Δραγασάκης έστειλε μήνυμα στους δανειστές ότι επιμονή σε νέα μέτρα θα δημιουργήσει μέγιστο πολιτικό πρόβλημα.

«Εκλεχθήκαμε στη βάση της συμφωνίας του Ιουλίου. Οτιδήποτε άλλο θα άλλο μας δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα» ήταν η ακριβής έκφραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο οποίος συνέχισε:

«άμεσος κύριος στόχος είναι να κλείσουμε τη πρώτη αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα στη βάση των αποφάσεων του καλοκαιριού».

Αλλάζει γραμμή η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αλλάζει γραμμή και σκληραίνει τη στάση της έναντι των νέων απαιτήσεων καθώς διαμηνύει στους θεσμούς ότι θα υλοποιήσει την συμφωνία του Ιουλίου, όμως τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Κοινώς απορρίπτει την νέα πρόταση των δανειστών για λήψη (τώρα) νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους του 2018.

Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τους στόχους της ως προς τα χρονοδιαγράμματα καθώς επιμένει ότι μια κατ΄αρχήν συμφωνία είναι εφικτή σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι την Πέμπτη.

Στο Μαξίμου περιμένουν και τις εξελίξεις με τη Eurostat καιώς σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίσημες ανακοινώσεις της την Πέμπτη για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015 θα διαπιστώνεται πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,4% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ και εκτίμησης του ΔΝΤ για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014, αλλά και αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται να ενδυναμώσουν τη θέση της Ελλάδος στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες ξεκινούν σήμερα αρχικά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αύριο και με το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ