Ο Γιούνκερ παραδέχεται ότι οι ευρωπαίοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ε.Ε.
Ο αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλεται – εν μέρει – στις πολλές παρεμβάσεις των Βρυξελλών στην καθημερινότητα των ανθρώπων ενώ πρέπει να περιοριστεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες.
Με σχόλια που ενδεχομένως να έχουν απήχηση στην Μεγάλη Βρετανία καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το δημοψήφισμα του Ιουνίου με το ερώτημα της παραμονής ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως ορισμένες εξουσίες πρέπει να περιοριστούν στις πρωτεύουσες και όχι στους κεντρικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Απαντώντας σε ερώτηση του βρετανού συντηρητικού βουλευτή Νάιτζελ Έβανς, τι πρόκειται να κάνει για τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, ο Γιούνκερ απάντησε: «Νομίζω ότι ένας από τους λόγους που οι ευρωπαίοι πολίτες απομακρύνονται από το όραμα της Ευρώπης έχει να κάνει με το γεγονός ότι παρεμβαίνουμε υπερβολικά σε πολλές πτυχές της ζωής τους. Σε πολλές από αυτές τις πτυχές, τα κράτη ξεχωριστά η βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αναλάβει δράση και να περάσει νομοσχέδια.»
Για αυτό το λόγο, οι Βρυξέλλες περνούν πολύ λιγότερα νομοσχέδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως είπε ο Γιούνκερ.
Τα σχόλια Γιούνκερ έρχονται λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα της Ολλανδίας, κατά το οποίο οι πολίτες της χώρας κλήθηκαν να ψηφίσουν στο ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με την Ουκρανία, στο οποίο η απάντηση ήταν «όχι».
«Έχω ξεκαθαρίσει από το 2006 ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα ατονεί, υπάρχει μια απογοήτευση. Δεν νομίζω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά, μάλλον το αντίθετο», είπε ο Γιούνκερ στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης.
«Ναι, δεν είμαστε δημοφιλείς όταν υποστηρίζουμε την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης. Δεν είσαι πια σεβαστός στη χώρα σου εάν επιμένεις στην ανάγκη υπερεθνικών οργανισμών».
FT: Κατά 50% υψηλότερη η αμοιβή της Κριστίν Λαγκάρντ από αυτή που αποκάλυψε η ΕΚΤ
20:25
Απετράπη επίθεση την Πρωτοχρονιά στις ΗΠΑ - Το χειρόγραφο σημείωμα στο σπίτι 18χρονου
20:15
Συναγερμός στη Ρουμανία: Εθεάθησαν ρωσικά drones - Απογειώθηκαν F-16
20:04
Στις 6 Ιανουαρίου η Σύνοδος κορυφής στο Παρίσι για την Ουκρανία: «Παρών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
19:55